Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Астрофізики запропонували новий метод полювання на перші зорі

11 травня 2024

 

Недавнє дослідження під керівництвом наукової групи професора Джейн Лісін Дай (Jane Lixin Dai) з фізичного факультету Гонконгського університету встановило новий метод виявлення зір першого покоління, відомих як зорі населення ІІІ (Population III stars, Pop III). Їх астрономи досі не спостерігали.

Докладніше:

«Близнюк-Південь» розкрив походження несподіваних відмінностей в гігантських подвійних зорях

30 квітня 2024

Астрономи підтверджують, що відмінності в хімічному складі подвійних зір можна простежити до ранніх стадій їх формування.

 

 

За допомогою телескопа Gemini South («Близнюк-Південь») група астрономів вперше підтвердила, що відмінності в складі подвійних зір можуть виникати через хімічні зміни в хмарі речовини, з якої вони утворилися. Результати допомагають пояснити, чому зорі, сформовані з однієї молекулярної хмари, можуть мати різний хімічний склад і містити різні планетні системи, що є проблемою для сучасних моделей формування зір і планет.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

 

Гейл Еллері Джордж (29.VI.1868 — 21.II.1938)

 

Heil 

Американський астроном Джордж Еллері Гейл народився 29 червня 1868 р. в Чикаго. Вищу освіту здобув (1890) у Массачусетському технологічному інституті. Мав власну невелику астрономічну обсерваторію у Кенвуді (виконував спостереження в ній до 1896 р.). Упродовж 1892—1905 рр. працював у Чиказькому університеті (з 1897 р. — професор) й був (1895—1905) першим очільником Єркської обсерваторії. У 1904—1923 рр. — перший директор обсерваторії Маунт-Вілсон (1923 р. — почесний директор).

 

Галузь наукових інтересів Джорджа Гейла — Сонце. Винайшов (1889) спектрогеліограф — прилад, що дозволяє фотографувати хромосферу Сонця поза затемнень (з його допомогою уперше (1892) отримав знімки протуберанців, а також відкрив темні водневі флокули). Відкрив (1908) магнітне поле в сонячних плямах і виконав перші дослідження з виявлення загального магнітного поля Сонця.

 

Дж. Гейл мав неабиякий талант організатора — у 1895 р. він заснував журнал «Astrophysical Journal» і разом з Джеймсом Кілером був його першим редактором; він умовив чиказького трамвайного магната Чарлза Єркса фінансувати будівництво найбільшого в світі 40-дюймового рефрактора; йому вдалося отримати від Інституту Карнегі у Вашингтоні кошти для створення сонячної обсерваторії на горі Вілсон в Каліфорнії.

 

Наприкінці 20-х років минулого століття Гейл почав активно втілювати ідею створення 5-метрового телескопа (цей рефлектор на горі Паломар поблизу обсерваторії Маунт-Вілсон став до ладу 1948 р. і був названий на честь Гейла).

 

Джордж Гейл був активним прихильником міжнародної співпраці астрономів — став одним з організаторів перших міжнародних конгресів астрономів, що, зрештою, привело до заснування (1919) Міжнародного астрономічного союзу. Він запропонував (1918) створити Міжнародну дослідницьку раду (з 1931 р. — Міжнародна рада наукових спілок). У 1931—1934 рр. Дж. Гейл був її президентом.

 

На честь науковця названо астероїд 1024 Гейл.

 

Джордж Еллері Гейл помер 21 лютого 1938 р. в Пасадені (шт. Каліфорнія).

 


 

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1