Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Астрофізики запропонували новий метод полювання на перші зорі

11 травня 2024

 

Недавнє дослідження під керівництвом наукової групи професора Джейн Лісін Дай (Jane Lixin Dai) з фізичного факультету Гонконгського університету встановило новий метод виявлення зір першого покоління, відомих як зорі населення ІІІ (Population III stars, Pop III). Їх астрономи досі не спостерігали.

Докладніше:

«Близнюк-Південь» розкрив походження несподіваних відмінностей в гігантських подвійних зорях

30 квітня 2024

Астрономи підтверджують, що відмінності в хімічному складі подвійних зір можна простежити до ранніх стадій їх формування.

 

 

За допомогою телескопа Gemini South («Близнюк-Південь») група астрономів вперше підтвердила, що відмінності в складі подвійних зір можуть виникати через хімічні зміни в хмарі речовини, з якої вони утворилися. Результати допомагають пояснити, чому зорі, сформовані з однієї молекулярної хмари, можуть мати різний хімічний склад і містити різні планетні системи, що є проблемою для сучасних моделей формування зір і планет.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

 

Ері Бідделл Джордж (27.VII.1801 — 2.I.1892)

 

Eri 

Англійський астроном Джордж Бідделл Ері народився 27 липня 1801 р. у м. Олнвік, на півночі Англії. Закінчивши (1823) Кембриджський університет, працював у ньому до 1835 р. (з 1826 — професор математики, з 1828 р. — професор астрономії і директор Кембриджської обсерваторії). Упродовж 1835—1881 рр. — директор Гринвіцької обсерваторії і королівський астроном.

 

Галузь наукових інтересів Джорджа Ері — небесна механіка, практична астрономія, оптика. Розробив методи визначення паралаксу Сонця і апекса його руху. Обробив спостереження Місяця і планет, виконані в Гринвіцькій обсерваторії протягом 1750—1830 рр. і знайшов нову нерівність у рухах Венери й Землі, покращив сонячні таблиці. Удосконалив (1847) теорію припливів Лапласа. Визначив (1855) густину і масу Землі з допомогою маятника, встановленого на поверхні й в глибині шахти. Опублікував (1886) новий метод і намагався з його допомогою виправити теорію руху Місяця. Уперше розробив (1834) теорію дифракції світла в об’єктивах телескопів. Запропонував (1836) сучасну теорію райдуги. Виявив явище астигматизму людського ока і запровадив у вжиток циліндрично-сферичні лінзи для виправлення цього дефекту зору.

 

Відіграв значну роль у розвитку Гринвіцької обсерваторії. Удосконалив методику спостережень, які виконувала обсерваторія, і їх обробки. Оновив і розширив інструментальне обладнання (сам сконструював низку інструментів), створив відділи Сонця, магнетизму і метеорології.

 

Президент Лондонського королівського товариства протягом 1871—1873 рр. У 1835—1837, 1849—1851, 1853—1855 і 1863—1864 роках — президент Лондонського королівського астрономічного товариства.

 

На честь науковця названо кратер на Місяці, кратер на Марсі.

 

Джордж Бідделл Ері помер 2 січня 1892 р. в Лондоні.

 

Докладніше про Джорджа Ері

 


 

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1