Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Астрофізики запропонували новий метод полювання на перші зорі

11 травня 2024

 

Недавнє дослідження під керівництвом наукової групи професора Джейн Лісін Дай (Jane Lixin Dai) з фізичного факультету Гонконгського університету встановило новий метод виявлення зір першого покоління, відомих як зорі населення ІІІ (Population III stars, Pop III). Їх астрономи досі не спостерігали.

Докладніше:

«Близнюк-Південь» розкрив походження несподіваних відмінностей в гігантських подвійних зорях

30 квітня 2024

Астрономи підтверджують, що відмінності в хімічному складі подвійних зір можна простежити до ранніх стадій їх формування.

 

 

За допомогою телескопа Gemini South («Близнюк-Південь») група астрономів вперше підтвердила, що відмінності в складі подвійних зір можуть виникати через хімічні зміни в хмарі речовини, з якої вони утворилися. Результати допомагають пояснити, чому зорі, сформовані з однієї молекулярної хмари, можуть мати різний хімічний склад і містити різні планетні системи, що є проблемою для сучасних моделей формування зір і планет.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

 

Габбл Павелл Едвін (20.ХI.1889 — 28.IХ.1953)

 Habbl

 

Американський астроном Едвін Павелл Габбл народився 20 лиспопада 1889 р. у Маршфілді (шт. Міссурі). У 1910 р. закінчив Чиказський університет. Потім два роки вивчав юриспруденцію в Оксфорді й якийсь час працював адвокатом. У 1914 р. почав працювати в Єркській астрономічній обсерваторії, а з 1919 р. став співробітником обсерваторії Маунт-Вілсон.

 

Своїми науковими дослідженнями Габбл започаткував позагалактичну астрономію. У період 1923—1924 рр. він одержав на 100-дюймовому телескопі фотографії спіральної туманності М31 у сузір’ї Андромеди, на яких зовнішні частини туманності розділялися на окремі зорі. Серед цих зір були цефеїд, за допомогою яких вдалося визначити відстань до туманності і тим самим остаточно довести, що спіральні туманності є зоряними системами, розташованими на величезних відстанях від Галактики.

 

Подальші дослідження Е. Габбла були присвячені вивченню галактик — їхнього складу, загальної структури, розподілу і руху в просторі. У 1925 р. Габбл запропонував першу класифікацію галактик за їхнім зовнішнім виглядом (формою), що і до сьогодні залишається основою сучасної класифікації галактик.

 

У 1929 р., співставивши променеві швидкості галактик з відстанями до них, знайшов, що між цими величинами існує лінійна залежність (закон Габбла), і визначив чисельне значення коефіцієнта цієї залежності (стала Габбла). Ці відкриття Е. Габбла стали спостережною основою теорії розширення Всесвіту.

 

На честь науковця названо астероїд 2069 Габбл, а також Космічний телескоп імені Габбла, що працює на орбіті Землі з 1990 року.

 

Едвін Павелл Габбл помер 28 вересня 1953 р. у м. Сан-Маріно (шт. Каліфорнія, США).

 

Докладніше про Едвіна Габбла

 


 

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1