Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Розв’язок астрофізичної проблеми пов’язує темну матерію та надмасивні чорні діри

24 липня 2024

Нове дослідження, можливо, виявило зв’язок між надмасивними чорними дірами та частинками темної матерії, що могло б вирішити проблему, яка десятиліттями турбувала астрофізиків: «проблему останнього парсека».

 

 

Торік міжнародна група дослідників виявила фоновий «гул» гравітаційних хвиль. Вони припустили, що цей фоновий сигнал виходить від мільйонів пар надмасивних чорних дір, що зливаються.

 

Надмасивні чорні діри в сотні тисяч до мільярдів разів більші за масою, ніж Сонце. Але теорія вказує на те, що такі злиття між парами надмасивних чорних дір не мають відбутися. Оскільки спостерігати такі об’єкти надзвичайно важко, астрофізикам доводиться покладатися на теоретичне моделювання, щоб зрозуміти динаміку пар чорних дір.

Read more

Головній астрономічній обсерваторії НАН України — 80 років

14 липня 2024

17 липня 2024 року виповнюється 80 років від часу заснування Головної астрономічної обсерваторії (ГАО) Національної академії наук України.

 

 

Зусиллями кількох поколінь астрономів ГАО перетворилась у відому наукову установу, яка має висококваліфіковані кадри та займає провідне місце з різних напрямів астрономії. Обсерваторія має тісні наукові зв’язки з багатьма астрономічними закладами України та світу. Вона була ініціатором і учасником міжнародних програм і проєктів, зокрема створення Каталогу фундаментальних слабких зір та фотографічного огляду неба, спостереження комети Галлея, визначення варіацій глобальних характеристик Сонця, а також брала участь у підготовці та здійсненні космічних проєктів ВЕГА, ФОБОС, КОРОНАС та інших.

 

З нагоди ювілею в ГАО 1517 липня поточного року відбудеться Міжнародна наукова конференція «Головна астрономічна обсерваторія НАН України — від 1944 р. і надалі. Вплив міжнародної співпраці».

 

За інф. з сайту ГАО НАН України підготував Іван Крячко

Пошук інформації на порталі

news 11 05 24 1v

 

Недавнє дослідження під керівництвом наукової групи професора Джейн Лісін Дай (Jane Lixin Dai) з фізичного факультету Гонконгського університету встановило новий метод виявлення зір першого покоління, відомих як зорі населення ІІІ (Population III stars, Pop III). Їх астрономи досі не спостерігали.

 

Результати дослідження отримали широке визнання міжнародної астрономічної спільноти, особливо від вчених Наукового інституту космічного телескопа, який керує кількома телескопами NASA. Можливе відкриття зір населення ІІІ обіцяє розкрити таємниці походження Всесвіту та забезпечити глибше розуміння дивовижної історії від первісного космосу до світу, в якому ми існуємо нині. Висновки науковців оприлюднено в The Astrophysical Journal Letters.

 

Невдовзі після того, як Всесвіт виник з Великого Вибуху, почали формуватися перші зорі, що складалися переважно з водню та гелію. Властивості цих зірок першого покоління, чи зір населення ІІІ, дуже відрізняються від зір, таких як Сонце, або навіть тих, які формуються в наш час. Вони були надзвичайно гарячими, мали велетенські розміри і масу, але існували дуже мало часу.

 

Зорі населення ІІІ є першими «фабриками», що синтезували більшість елементів, важчих за водень і гелій, які нині є навколо нас. Вони також дуже важливі для формування наступних поколінь зір і галактик. Однак досі не було переконливих прямих виявлень зір населення ІІІ, бо ці зорі, утворені в ранньому Всесвіті, містяться дуже далеко і занадто слабкі для будь-якого з наших телескопів на Землі чи в космосі.

 

Вчені Гонконгського університету вперше відкрили новий метод виявлення цих перших зір у ранньому Всесвіті. Науковці припустили, що зоря населення III може бути розірвана на шматки припливною силою, якщо вона опиниться в околицях масивної чорної діри.

 

news 11 05 24 2v

Принципова схема події припливного руйнування зорі населення III. У галактиці з червоним зміщенням z ≳ 10 зоря населення III зазнає припливного руйнування від надмасивної чорної діри. Велика частина речовини зруйнованої зорі перетворюється на потужний вітер, який спричиняє появу яскравого спалаху в оптичному та ультрафіолетовому світлі. При z = 0 випромінювання спалаху зміщено в червону ділянку спектра до довжини хвилі ближнього інфрачервоного діапазону. Таке випромінювання може бути виявлене космічним телескопом Джеймса Вебба і майбутнім космічним телескопом імені Ненсі Грейс Роман. Авторські права на зображення: The Astrophysical Journal Letters (2024). DOI: 10.3847/2041-8213/ad41b7. Фото з сайту https://phys.org.

 

Під час події припливного руйнування (tidal disruption event, TDE) чорна діра «смакує» залишками зорі й створює дуже яскраві спалахи. Дослідники вивчили складний фізичний процес і продемонстрували, що ці спалахи можуть спричинити випромінювання, яке пройде мільярди світлових років й досягне Землі в наш час. Найважливіше, що виявили науковці: унікальні ознаки спалахів від припливного руйнування можна використати для ідентифікації існування зір населення III і отримання уявлення про їхні властивості.

 

«Оскільки енергетичні фотони подорожують із дуже великої відстані, часовий масштаб спалаху буде розтягнутий через розширення Всесвіту. Ці спалахи TDE будуть посилюватися та згасати протягом дуже тривалого періоду часу, що відрізняє їх від події припливного руйнування, пов’язаних із зорями сонячного типу в місцевому Всесвіті», — сказав професор Дай, головний дослідник і автор проєкту.

 

«Цікаво, що розтягнуті не тільки часові масштаби спалахів, але й довжини хвиль випромінювання від них. Оптичне та ультрафіолетове світло, що виникає внаслідок події припливного руйнування, стане інфрачервоним випромінюванням, коли досягне Землі», — зауважив докторант фізичного факультету Гонконгського університету Рудрані Кар Чоудхурі (Rudrani Kar Chowdhury), перший автор статті в The Astrophysical Journal Letters.

 

Що робить відкриття ще більш захопливим, так це те, що дві головні місії NASA, нещодавно запущений космічний телескоп Джеймса Вебба і майбутній космічний телескоп імені Ненсі Грейс Роман, мають можливість спостерігати таке інфрачервоне випромінювання з великих відстаней.

 

Професор Прія Натараджан (Priya Natarajan) з факультету астрономії та фізики Єльського університету, співавтор статті заявив: «Унікальні можливості “Роман” одночасно спостерігати велику ділянку неба та зазирнути глибоко в ранній Всесвіт роблять його багатообіцяючим зондом. для виявлення спалахів від події припливного руйнування, пов’язаних із зорями населення III, які, зі свого боку, послужать непрямим відкриттям зір населення III».

 

Джанет Чанг (Janet Chang), аспірантка кафедри фізики Гонконгського університету та співавтор статті, додала: «Ми очікуємо, що “Роман” виявлятиме кілька десятків цих подій щороку, якщо буде дотримуватися правильної стратегії спостережень».

З огляду на ці висновки, в наступному десятилітті астрономи отримають значний потенціал для виявлення різних джерел, що приведе до захопливих відкриттів про зорі населення ІІІ і розгадки таємниць зародження Всесвіту.

 

За інф. з сайту https://phys.org підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1