Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 04 11 21Нове відкриття проливає світло на те, як фтор — елемент, що міститься в наших кістках і зубах, — утворюється у Всесвіті.

 

За допомогою Великої міліметрової/субміліметрової антени Атакама (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, ALMA), яку Європейська південна обсерваторія (European Southern Observatory, ESO) використовує на умовах партнерства, група астрономів виявила цей елемент у такій віддаленій галактиці, що її світлу знадобилося понад 12 мільярдів років, щоб дійти до нас. Це перший випадок виявлення фтору в такій далекій галактиці, де відбувається формування зір.

 

«Ми всі знаємо про фтор, бо його зазвичай містить зубна паста, яку ми використовуємо щодня», — зауважив Максимільєн Франко (Maximilien Franco) з Хартфордширського університету (Великобританія). Він очолював нове дослідження, результати якого оприлюднено в Nature Astronomy. Як і більшість елементів у довкіллі, фтор утворюється всередині зір, але досі астрономи не знали, як саме це відбувається. «Ми навіть не знали, який тип зір виробляє більшість фтору у Всесвіті!».

 

Франко та його співробітники виявили фтор (у формі фтористого водню) у великих хмарах газу далекої галактики NGP-190387, яку ми бачимо, коли Всесвіту було всього 1,4 мільярда років, тобто приблизно 10% від його нинішнього віку. Оскільки зорі, досягаючи кінця свого життя, викидають у міжзоряний простір елементи, які вони утворюють у своїх ядрах, ця знахідка означає: зорі, в яких утворився фтор, мали еволюціонувати і померти дуже швидко.

 

news 04 11 21vУявлення художника про NGP–190387, галактику з пилом, де відбувається утворення зір, і яка лежить так далеко, що її світлу знадобилося понад 12 мільярдів років, щоб досягти Землі. Спостереження, виконані за допомогою ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), виявили наявність фтору в газових хмарах NGP–190387. Натепер це найвіддаленіше виявлення елемента в галактиці з активним зореутворенням, яку ми бачимо лише через 1,4 мільярда років після Великого Вибуху, що становить приблизно 10% від нинішнього віку Всесвіту. Відкриття проливає нове світло на те, як зорі виробляють фтор. Імовірно джерелом його походження є зорі з коротким терміном життя, відомі як зорі Вольф-Райє. Фото з сайту www.eso.org.

 

Наукова група вважає, що зорі Вольфа-Райє, дуже масивні зорі, які живуть лише кілька мільйонів років, що є лише миттю в історії Всесвіту, — найбільш ймовірні джерела утворення фтору. Дослідники передбачають, що наявністю саме таких зір можна пояснити кількість фтористого водню, яку вони виявили. Астрономи і раніше вважали зорі Вольфа-Райє можливими джерелами космічного фтору, але досі не знали їхньої важливості для утворення цього елемента в ранньому Всесвіті.

 

«Ми показали, що зорі Вольфа-Райє, одні з наймасивніших зір з нині відомих, які сильно вибухають наприкінці свого життя, певним чином допомагають нам підтримувати наші зуби в здоровому стані!» — жартує Франко.

 

Раніше було запропоновано інші сценарії формування фтору і викидів його в міжзоряний простір. Наприклад, у процесі пульсацій зір велетенських розмірів (зорі з масою, що в кілька разів перевищує масу Сонця, які у процесі еволюції вже покинули головну послідовність діаграми Герцшпрунга—Рассела; їх називають зорями асимптотичного відгалуження гігантів). Але наукова група вважає, що ці сценарії, а згідно з деякими з них процеси мають тривати мільярди років, не можуть повністю пояснити кількість фтору, виявленого в NGP-190387.

 

«Цій галактиці знадобилися лише десятки чи сотні мільйонів років, щоб отримати рівень фтору, порівнянний з тим, який знайдено в зорях Молочного Шляху, якому 13,5 мільярдів років. Це був абсолютно несподіваний результат», — сказав Чіякі Кобаяші (Chiaki Kobayashi), професор Хартфордширського університету. «Наше вимірювання дає абсолютно нове обмеження на походження фтору, що астрономи вивчають протягом двох десятиліть».

 

Виявлення фору в NGP-190387 — одне з перших за межами Молочного Шляху та сусідніх галактик. Раніше астрономи помічали цей елемент у далеких квазарах, яскравих об’єктах, які отримують енергію від надмасивних чорних дір у центрі деяких галактик. Але ніколи раніше цей елемент не спостерігали в галактиці, де відбувається активний процес утворення зір, на такому ранньому етапі розвитку Всесвіту.

 

Виявлення фтору — це результат збігу окремих спостережень, який став можливим завдяки використанню космічних і наземних обсерваторій. Галактика NGP-190387, яку відкрили за допомогою космічної обсерваторії «Гершель» Європейського космічного агентства, а потім спостерігали на ALMA, є дуже яскравою, зважаючи на відстань до неї. Дані спостережень на ALMA дали змогу підтвердити, що виняткова світність NGP-190387 частково спричинена тим, що між NGP-190387 і Землею майже на промені зору розташована інша відома масивна галактика. Ця галактика посилила світло, яке спостерігали Франко та його співробітники, дозволивши їм помітити слабке випромінювання, що дав фтор мільярди років у NGP-190387.

 

Майбутні дослідження NGP-190387 за допомогою Надзвичайно великого телескопа (Extremely Large Telescope, ELT) — нового флагманського проєкту ESO, який споруджують в Чилі і який має стати до ладу наприкінці цього десятиліття — можуть розкрити додаткові секрети цієї галактики. «ALMA чутлива до випромінювання, яке дають холодний міжзоряний газ і пил», — сказав Ченьтао Янь (Chentao Yang), співробітник ESO в Чилі. «За допомогою ELT ми зможемо реєструвати світло зір в галактиці NGP-190387 — це дасть змогу отримати важливу інформацію про те, які зорі входять до її складу».

 

За інф. з сайту www.eso.org підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1