Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

«Близнюк-Південь» розкрив походження несподіваних відмінностей в гігантських подвійних зорях

30 квітня 2024

Астрономи підтверджують, що відмінності в хімічному складі подвійних зір можна простежити до ранніх стадій їх формування.

 

 

За допомогою телескопа Gemini South («Близнюк-Південь») група астрономів вперше підтвердила, що відмінності в складі подвійних зір можуть виникати через хімічні зміни в хмарі речовини, з якої вони утворилися. Результати допомагають пояснити, чому зорі, сформовані з однієї молекулярної хмари, можуть мати різний хімічний склад і містити різні планетні системи, що є проблемою для сучасних моделей формування зір і планет.

Докладніше:

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 18 08 17mЯвище Наднової не завжди закінчується знищенням зорі. Білий карлик, що швидко рухається в нашій галактиці, може бути першим залишком, який ми спостерігаємо як наслідок рідкісного, слабкого типу Наднових. Результати нового дослідження оприлюднив журнал Science.

 

 

У 2003 р. виявлено наднові зорі типу Iax, які є слабшими, ніж їхні потужніші «родичі» — Наднові типу Ia. Спалахи наднових зір типу Ia такі яскраві, а головно схожі один на одного, що астрономи використовують їх як «стандартні свічки» для оцінки астрономічних відстаней. Обидва типи Наднових трапляються в системах, де дві зорі обертаються одна навколо одної, тобто в подвійних зоряних системах. Якщо білий карлик перетягує на себе речовину зовнішніх шарів більшої зорі-компаньйона, то, зрештою, досягне критичної маси, що спричинить його вибух.

 

news 18 08 17v

 

На світлині показано уявлення художника про подвійну зоряну систему в якій білий карлик перетягує на себе речовину зовнішніх шарів більшої зорі-компаньйона. Фото з сайту www.newscientist.com.

 

Наднові типу Ia після спалаху не залишають нічого, але останні дослідження показують, що явище Наднової типу Iax може бути досить слабким, щоб білий карлик вижив. Комп’ютерне моделювання також дозволяє припустити: такі Наднові приводять до того, що білий карлик отримує додатковий поштовх (імпульс) для руху в міжзоряному просторі.

 

Прямих спостережень білих карликів, що залишилися живими після спалахів Наднових типу Iax, досі не було. Але Стефані Венне (Stephane Vennes) з Астрономічного інституту Чеської академії наук з колегами вважають, що вони знайшли один з таких залишків, що вижив, — це зоря з назвою LP 40-365. Хімічний склад білого карлика і швидке обертання вказують на те, що він, напевно, колись мав зорю партнера. А його висока швидкість і траєкторія відповідають імпульсу, який може спричинити спалах Наднової типу Iax.

 

Зазвичай, одиночні зорі з швидким рухом виникають з подвійних зоряних систем. Якщо орбіта такої системи пролягала занадто близько до центра галактики, то це призводило до розриву пари і надавало зорям додаткового імпульсу. Але, «відновивши» траєкторію LP 40-365 назад у часі, науковцям стало ясно, що вона ніколи не проходила повз центр Галактики.

 

Хімічний склад, вік та інші характеристики зорі LP 40-365 на думку Венне і її команди можна пояснити, зробивши припущення, що ця зоря є вцілілим залишком від спалаху Наднової типу Iax, який відбулася на відтинку часу 5 — 50 млн років тому за десятки тисяч світлових років від Землі.

 

«Наднові типу Iax вивчені мало, немає великої кількості об’єктів цього типу, тому будь-які нові дані є корисною інформацією», — зауважила Ешлі Паґнотта (Ashley Pagnotta) з коледжу Чарльстона в Південній Кароліні.

 

Оскільки спалахи наднових зір тривають короткий час і неможливо точно передбачити, коли вони відбудуться, то все, що ми знаємо про них, отримано завдяки вивченню їх наслідків. Виживання таких білих карликів, як LP 40-365, дозволило б точніше визначити, що саме призводить до появи Наднових типу Iax, а також, можливо, і їхніх «двоюрідних сестер» —наднових зір типу Ia, які мають вирішальне значення для вивчення швидкості розширення Всесвіту.

 

За інф. з сайту www.newscientist.com підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1