Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

«Близнюк-Південь» розкрив походження несподіваних відмінностей в гігантських подвійних зорях

30 квітня 2024

Астрономи підтверджують, що відмінності в хімічному складі подвійних зір можна простежити до ранніх стадій їх формування.

 

 

За допомогою телескопа Gemini South («Близнюк-Південь») група астрономів вперше підтвердила, що відмінності в складі подвійних зір можуть виникати через хімічні зміни в хмарі речовини, з якої вони утворилися. Результати допомагають пояснити, чому зорі, сформовані з однієї молекулярної хмари, можуть мати різний хімічний склад і містити різні планетні системи, що є проблемою для сучасних моделей формування зір і планет.

Докладніше:

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 12 07 23 1v

 

Надзвичайно великий телескоп (Extremely Large Telescope, ELT) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) — це революційний наземний телескоп, який матиме 39-метрове головне дзеркало і буде найбільшим у світі телескопом для видимого та інфрачервоного світла: найбільшим у світі оком в небо. Будівництво цього технічно складного об’єкта просувається хорошими темпами, і станом на липень поточного року перетнуло рубіж у 50%.

 

Телескоп встановлюють на вершині Серро-Армазонес у чилійській пустелі Атакама, де інженери та будівельники нині неймовірно швидко збирають конструкцію купола телескопа. Сталева конструкція помітно змінююється щодня і незабаром набуде звичну напівсферичну форму, характерну для куполів телескопів.

 

Дзеркала телескопа та інші компоненти будують компанії в Європі, де робота також просувається добре. ELT ESO матиме новаторську оптичну конструкцію з п’ятьма дзеркалами, де основним буде гігантське головне дзеркало (M1) складене із 798 шестикутних сегментів. Понад 70% заготовок і опор для цих сегментів вже виготовлено, тоді як заготовки для M2 і M3 відлиті й ці дзеркала нині вже полірують. Прогрес у створенні M4, адаптивного, гнучкого дзеркала, яке тисячу разів на секунду регулює свою форму, щоб виправити спотворення, спричинені турбулентністю повітря, є особливо разючим: виготовлення усіх шести його тонких пелюсток повністю завершено та зібрано в єдиний вузол. Крім того, усі шість лазерних джерел, ще один основний компонент системи адаптивної оптики ELT, виготовлені та доставлені в ESO для тестування.

 

Розробка і виготовлення усіх інших систем, потрібних для завершення спорудження ELT, зокрема системи керування та обладнання для складання і введення в експлуатацію телескопа, також триває успішно. Крім того, робота над чотирма першими науковими інструментами, якими буде оснащено ELT, перебуває на завершальній стадії проектування, а виробництво деяких ось-ось розпочнеться. Також більша частина допоміжної інфраструктури для ELT вже розміщена в Серро-Армазонес або поблизу неї. Наприклад, технічна будівля, яку, серед іншого, використовуватимуть для зберігання та покриття різних дзеркал ELT, повністю збудована й обладнана, а фотоелектрична станція, яка постачає відновлювану енергію на майданчик ELT, почала працювати минулого року.

 

Будівництво ELT ESO розпочато дев’ять років тому з церемонії закладки фундаменту. У 2014 році вершину Серро-Армазонес вирівняли, щоб створити майданчик для гігантського телескопа.

 

news 12 07 23 2v

На знімку, зробленому наприкінці червня 2023 року за допомогою дрона, показано будівельний майданчик Надзвичайно великого телескопа (Extremely Large Telescope, ELT) Європейської південної обсерваторії в Серро-Армазонес, у чилійській пустелі Атакама. Там інженери та будівельники нині приголомшливими темпами збирають конструкцію купола телескопа. Помітно змінюючись щодня, сталева конструкція незабаром набуде звичну напівсферичну форму, характерну для куполів телескопів. Зображення людей, яких видно в нижній частині кадру, створює відчуття масштабу фотографії і показує, яким великим буде купол ELT. За телескопом видно тінь від Серро-Армазонес, відкинуту на пустельний ландшафт.

Авторські права на зображення: Європейська південна обсерваторія. Фото з сайту www.eso.org.

 

Згідно з очікуваннями, завершення решти 50% проєкту буде значно швидшим, ніж будівництво першої половини ELT. Перша половина проєкту мала тривалий і ретельний процес завершення розробки переважної більшості компонентів, які виготовлять для ELT. Крім того, деякі елементи, такі як дзеркальні сегменти та їхні допоміжні компоненти і сенсори, вимагали розробки докладних прототипів та серйозних випробувань перед масовим виробництвом. Також на будівництво вплинула пандемія COVID-19: об’єкт не будували протягом кількох місяців, а виробництво багатьох компонентів телескопа зазнало затримок. Оскільки виробничі процеси зараз повністю відновлено та впорядковано, очікується, що завершення другої половини ELT займе лише п’ять років. Однак, будівництво такого великого та складного телескопа, як ELT, не застраховане від ризиків, доки він не буде закінчений і не стане до ладу.

 

news 12 07 23 3vВигляд будівельного майданчика Надзвичайно великого телескопа (Extremely Large Telescope, ELT) Європейської південної обсерваторії в Серро-Армазонес згори. У центрі зображення видно фундамент монтування телескопа. Авторські права на зображення: Європейська південна обсерваторія. Фото з сайту www.eso.org.

 

Генеральний директор ESO Ксав’єр Барконс (Xavier Barcons) сказав: «ELT є найбільшим із наступного покоління наземних телескопів оптичного та ближнього інфрачервоного діапазонів, а також найдосконалішим за конструкцією. Досягнення 50% завершення будівництва — це неабиякий результат, зважаючи на проблеми, властиві великим, складним проєктам. Воно стало можливим лише завдяки відданості всіх співробітників ESO, постійній підтримці держав-членів ESO та залученню наших партнерів з промисловості й консорціумів, що виготовляють приймачі для телескопа. Я надзвичайно пишаюся тим, що ELT досяг цієї віхи».

 

Початок наукових спостережень Надзвичайно великого телескопа Європейської південної обсерваторії заплановано на 2028 р. За допомогою нового телескопа астрономи вирішуватимуть різні наукові завдання. Чи самотні ми у Всесвіті? Чи є закони фізики універсальними? Як утворилися перші зорі та галактики? Це кардинально змінить те, що ми знаємо про Всесвіт, і змусить нас переосмислити наше місце у космосі.

 

За інф. з сайту www.eso orgпідготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1