Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Розв’язок астрофізичної проблеми пов’язує темну матерію та надмасивні чорні діри

24 липня 2024

Нове дослідження, можливо, виявило зв’язок між надмасивними чорними дірами та частинками темної матерії, що могло б вирішити проблему, яка десятиліттями турбувала астрофізиків: «проблему останнього парсека».

 

 

Торік міжнародна група дослідників виявила фоновий «гул» гравітаційних хвиль. Вони припустили, що цей фоновий сигнал виходить від мільйонів пар надмасивних чорних дір, що зливаються.

 

Надмасивні чорні діри в сотні тисяч до мільярдів разів більші за масою, ніж Сонце. Але теорія вказує на те, що такі злиття між парами надмасивних чорних дір не мають відбутися. Оскільки спостерігати такі об’єкти надзвичайно важко, астрофізикам доводиться покладатися на теоретичне моделювання, щоб зрозуміти динаміку пар чорних дір.

Read more

Головній астрономічній обсерваторії НАН України — 80 років

14 липня 2024

17 липня 2024 року виповнюється 80 років від часу заснування Головної астрономічної обсерваторії (ГАО) Національної академії наук України.

 

 

Зусиллями кількох поколінь астрономів ГАО перетворилась у відому наукову установу, яка має висококваліфіковані кадри та займає провідне місце з різних напрямів астрономії. Обсерваторія має тісні наукові зв’язки з багатьма астрономічними закладами України та світу. Вона була ініціатором і учасником міжнародних програм і проєктів, зокрема створення Каталогу фундаментальних слабких зір та фотографічного огляду неба, спостереження комети Галлея, визначення варіацій глобальних характеристик Сонця, а також брала участь у підготовці та здійсненні космічних проєктів ВЕГА, ФОБОС, КОРОНАС та інших.

 

З нагоди ювілею в ГАО 1517 липня поточного року відбудеться Міжнародна наукова конференція «Головна астрономічна обсерваторія НАН України — від 1944 р. і надалі. Вплив міжнародної співпраці».

 

За інф. з сайту ГАО НАН України підготував Іван Крячко

Пошук інформації на порталі

news 22 11 23 1v

 

У пошуках частинок темної матерії є два основних підходи. По-перше, шукати частинки, які розпадаються природним шляхом, коли вони проходять крізь речовину. Зазвичай це стосується нейтринних обсерваторій, таких як IceCube, де частинка темної матерії, стикаючись із ядрами, може спричинити слабкий спалах світла. Поки це нічого не дало. Другий підхід полягає в зіткненні частинок у прискорювачі частинок. Цей підхід також не дав змоги знайти частинки темної матерії, але було достатньо цікавих натяків на те, що CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) має з цим справу. Останній запуск Великого адронного колайдера спрямований на пошук так званих темних фотонів.

 

Темні фотони є складовою деяких узагальнень стандартної моделі фізики елементарних частинок. Ідея полягає в тому, що якщо темна матерія існує, це має бути якась абсолютно нова форма матерії з кварків і лептонів, які утворюють протони, нейтрони та електрони звичайної матерії. І якщо темна матерія може взаємодіяти сама з собою, тоді вона мусить мати бозон — носій сили, так само як фотони уможливлюють взаємодію зарядів, а сильна взаємодія має глюони, щоб утримувати ядра разом. Гіпотетичні носії сили темної матерії називають темними фотонами.

 

У стандартній моделі електромагнітна та слабка взаємодії пов’язані, тому фотони беруть участь в радіоактивному розпаді. В узагальненій моделі темні фотони мають подібний зв’язок, тому вони мають впливати на розпад певних частинок, таких як мюони. Темні фотони також мають впливати на магнітний момент мюона, і результати дослідження, оприлюднені на початку цього року, припускають саме такий ефект.

 

news 22 11 23 2v

Гіпотетична взаємодія темних фотонів. Авторські права на зображення: APS/Алан Стоунбрейкер (Alan Stonebraker). Фото з сайту www.universetoday.com.

 

Цей останній запуск Великого адронного колайдера є третім запуском експерименту Compact Muon Solenoid (CMS). Його розпочато в липні 2022 р. з метою пошуку ефекту, відомого як зміщені мюонии (displaced muons). Ідеться про мюони, що надходять із загальної області зіткнення частинок високої енергії, але не з точки самого зіткнення. Це було б пов’язано з тим, що початкове зіткнення породило темні фотони. Їх CMS не виявляє, але вони потім розпалися на мюони, які можна виявити.

 

Дані, отримані на початку нового циклу експерименту, не вказують на такі події, тобто досі немає доказів існування темних фотонів. Подальші зусилля можуть дати змогу щось знайти, але якщо цього не буде, результати накладуть додаткові обмеження на існування темних фотонів. Це буде в руслі закономірності з темною матерією. Непрямі докази її існування хороші, але прямих все ще бракує. Наразі все, що можуть зробити науковці, це продовжувати дослідження, схожі на експеримент CMS, в надії, що вони знайдуть більше підказок для вирішення цієї таємниці.

 

За інф. з сайту www.universetoday.com підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1