Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

«Близнюк-Південь» розкрив походження несподіваних відмінностей в гігантських подвійних зорях

30 квітня 2024

Астрономи підтверджують, що відмінності в хімічному складі подвійних зір можна простежити до ранніх стадій їх формування.

 

 

За допомогою телескопа Gemini South («Близнюк-Південь») група астрономів вперше підтвердила, що відмінності в складі подвійних зір можуть виникати через хімічні зміни в хмарі речовини, з якої вони утворилися. Результати допомагають пояснити, чому зорі, сформовані з однієї молекулярної хмари, можуть мати різний хімічний склад і містити різні планетні системи, що є проблемою для сучасних моделей формування зір і планет.

Докладніше:

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 22 11 23 1v

 

У пошуках частинок темної матерії є два основних підходи. По-перше, шукати частинки, які розпадаються природним шляхом, коли вони проходять крізь речовину. Зазвичай це стосується нейтринних обсерваторій, таких як IceCube, де частинка темної матерії, стикаючись із ядрами, може спричинити слабкий спалах світла. Поки це нічого не дало. Другий підхід полягає в зіткненні частинок у прискорювачі частинок. Цей підхід також не дав змоги знайти частинки темної матерії, але було достатньо цікавих натяків на те, що CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) має з цим справу. Останній запуск Великого адронного колайдера спрямований на пошук так званих темних фотонів.

 

Темні фотони є складовою деяких узагальнень стандартної моделі фізики елементарних частинок. Ідея полягає в тому, що якщо темна матерія існує, це має бути якась абсолютно нова форма матерії з кварків і лептонів, які утворюють протони, нейтрони та електрони звичайної матерії. І якщо темна матерія може взаємодіяти сама з собою, тоді вона мусить мати бозон — носій сили, так само як фотони уможливлюють взаємодію зарядів, а сильна взаємодія має глюони, щоб утримувати ядра разом. Гіпотетичні носії сили темної матерії називають темними фотонами.

 

У стандартній моделі електромагнітна та слабка взаємодії пов’язані, тому фотони беруть участь в радіоактивному розпаді. В узагальненій моделі темні фотони мають подібний зв’язок, тому вони мають впливати на розпад певних частинок, таких як мюони. Темні фотони також мають впливати на магнітний момент мюона, і результати дослідження, оприлюднені на початку цього року, припускають саме такий ефект.

 

news 22 11 23 2v

Гіпотетична взаємодія темних фотонів. Авторські права на зображення: APS/Алан Стоунбрейкер (Alan Stonebraker). Фото з сайту www.universetoday.com.

 

Цей останній запуск Великого адронного колайдера є третім запуском експерименту Compact Muon Solenoid (CMS). Його розпочато в липні 2022 р. з метою пошуку ефекту, відомого як зміщені мюонии (displaced muons). Ідеться про мюони, що надходять із загальної області зіткнення частинок високої енергії, але не з точки самого зіткнення. Це було б пов’язано з тим, що початкове зіткнення породило темні фотони. Їх CMS не виявляє, але вони потім розпалися на мюони, які можна виявити.

 

Дані, отримані на початку нового циклу експерименту, не вказують на такі події, тобто досі немає доказів існування темних фотонів. Подальші зусилля можуть дати змогу щось знайти, але якщо цього не буде, результати накладуть додаткові обмеження на існування темних фотонів. Це буде в руслі закономірності з темною матерією. Непрямі докази її існування хороші, але прямих все ще бракує. Наразі все, що можуть зробити науковці, це продовжувати дослідження, схожі на експеримент CMS, в надії, що вони знайдуть більше підказок для вирішення цієї таємниці.

 

За інф. з сайту www.universetoday.com підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1