Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 08 10 17mАдміністрація президента США Дональда Трампа має намір відправити астронавтів на Місяць, як частину ширшої програми, щоб визначити пріоритети космічних польотів людства та зміцнити домінування США на передньому рубежі, заявив віце-президент США Майк Пенс.

 

«Ми повернемо американських астронавтів до Місяця не тільки для перевірки залишених їхніми попередниками слідів та прапорів, але й для закладки нових фундаментів, які нам потрібно підготувати для майбутнього ривка американців на Марс і за його межі» — оголосив Майк Пенс 5 жовтня 2017 року на першій зустрічі нещодавно відновленої Національної космічної ради (National Space Council, NSC) в Національному Музеї авіації та космосу (Центр Стівена Ф. Удвар-Хазі, штат Вірджинія).

 

«Місяць буде кроком, навчальним майданчиком, місцем для зміцнення наших комерційних та міжнародних партнерських відносин, коли ми переорієнтуємо американську космічну програму на вивчення міжпланетного простору» — додав Пенс.

 

news 08 10 17v

 

Адміністрація президента Трампа прагне відправити астронавтів на Місяць. Ці наміри є частиною більш широкого прагнення в плані визначення пріоритетів пілотованого космічного польоту та зміцнення домінування США на заключному етапі негласної міждержавної космічної гонитви — заявив віце-президент Майк Пенс. Фото з сайту www.space.com.

 

При попередній адміністрації цей крок був набагато меншим: президент США Барак Обама переорієнтував NASA на підготовку до польотів на Марс та до одного з астероїдів. У відповідь космічне агентство розробило план захвату брили з космічної скелі і перевезення цього фрагмента на орбіту навколо Місяця.

 

Новий напрямок?

 

4 жовтня відзначалося 60-річчя запуску першого штучного супутника Землі, який розпочав космічну еру та космічний вік «холодної війни». Пенс послався на цю важливу подію під час свого виступу, аналізуючи сприйняття відсутності місячного напрямку в космічній політиці США.

 

«Замість того, щоб постійно домінувати в космосі, ми просто зійшли з дистанції» — сказав він. «І, попри нашу впевненість в постійному поступі, через 60 років ми дізналися про справжній стан речей — ми відстаємо».

 

Як свідчення цього дрейфу, Пенс назвав той факт, що астронавти NASA не вийшли за рамки низької навколоземної орбіти після завершення місячної місії «Аполлон» в 1972 році. Крім того, він зазначив, що країні доводиться понині оплачувати Росії доставку американських астронавтів на Міжнародну космічну станцію після припинення польотів космічних шаттлів у 2011 році. Ця послуга зараз коштує 76 мільйонів доларів за місце. (Дві американські компанії, SpaceX і Boeing, розробляють капсули, щоб забезпечити службу таксі для астронавтів NASA, а наступного року ці космічні кораблі можуть розпочати регулярні польоти).

 

Пенс запевнив, що адміністрація Трампа, з допомогою Національної космічної ради, має намір розробити та впровадити узгоджену довгострокову космічну стратегію США. Ця стратегія буде зосереджена на пілотованих космічних польотах, економічному розвитку та національній безпеці, якщо довіряти словам Пенса на засідання NSC і в опублікованому в The Wall Street Journal повідомленні.

 

«Ми будемо відновлювати зобов’язання Америки щодо створення космічних технологій, потрібних для захисту національної безпеки. Наші противники агресивно чинять нам опір і всілякі перешкоди, які можуть підірвати критичні військові інспектування, вивести з ладу навігаційні системи та мережі зв’язку. В умовах цієї загрози Америка повинна домінувати в космосі, як вона робить це нині на Землі» — заявив Пенс в своїй доповіді.

 

«Ми будемо сприяти регуляторним, технологічним та освітнім реформам, щоб розширити можливості для американських громадян та забезпечити домінування США на передньому краї економічного розвитку космічного простору» — додав він. «У найближчі роки американська промисловість повинна бути першою серед тих, хто підтримує постійну комерційну присутність людини на низьких навколоземних орбітах, щоб розширити сферу економіки поза цим блакитним небом».

 

Перша зустріч

 

Примат цих заявлених цілей був відображений у складі учасників дискусії на зустрічі, яка відбулася в Смітсонівському національному музеї авіації та космосу космічного центру Стівена Ф. Удвар-Хазі в Шентіллі, штат Вірджинія.

 

Примат цих заявлених цілей був відображений у складі учасників дискусії на зустрічі, яка відбулася в Смітсонівському національному музеї авіації та космосу в Центрі Стівена Ф. Удвар-Хазі в Шентіллі, штат Вірджинія. (Космічний човник «Дискавері», який тут встановлено, забезпечив ефектне тло.)

 

У двох з трьох секцій доповідачів брали участь керівники космічних польотів компаній SpaceX, Blue Origin, Sierra Nevada Corp., Lockheed Martin, Boeing і Orbital ATK. Третя група зосередила увагу на національній безпеці, до неї входили: колишній начальник Стратегічного командування США Джеймс Елліс (James Ellis), нині відставний військовослужбовець ВМС США; колишній космонавт NASA та колишній заступник директора DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency — агентство перспективних досліджень проектів оборони) Памела Мелрой (Pamela Melroy); колишній адміністратор NASA Майкл Ґріффін (Michael Griffin).

«Ми виграли перегони на Місяць півстоліття тому, і тепер ми виграємо 21-е століття в космосі» — сказав Пенс на зустрічі.

 

Національна космічна рада активно працювала востаннє на початку 1990-х років під час президентства Джорджа Буша. Президент Трамп відновив раду своїм розпорядженням 30 червня поточного року.

 

За інф. з сайту www.space.com підготував Георгій Ковальчук

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1