Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 18 02 21v

 

Міжнародна група дослідників не знайшла жодних доказів групування транснептунових об’єктів у намаганні спростувати ідею існування небесного об’єкта, який називають «Планета дев’ять» (Planet Nine). Група підготувала статтю, в якій описує свої висновки, і завантажила її на сервер попередніх публікацій arXiv.

 

Ще в 2016 році група дослідників з Каліфорнійського технологічного інституту (КТІ) оголосила, що знайшла докази існування планети на околиці Сонячної системи. Вони назвали її «Планета дев’ять».Науковці стверджували: їхні спостереження за унікальним скупченням транснептунових об’єктів (астероїдів за орбітою Нептуна) вказували на те, що досі невідома велика планета чинила на них гравітаційний вплив. Дослідники також припустили, що можливість утворення групи об’єктів, яку вони спостерігали, є випадковою лише з імовірністю 0,007%. Вони навіть зайшли так далеко, що обчислили можливі розміри планети.

 

Тепер в рамках нових зусиль щодо пошуків Планети дев’ять, дослідники стверджують ― унікальне скупчення об’єктів, яке спостерігала група з КТІ, було сприйняте ними за природне утворення через спосіб спостереження транснептунових об’єктів. Оскільки вони лежать далеко, їх можна побачити лише тоді, коли вони містяться на небесній сфері поруч із Сонцем. Щоб побачити їх за допомогою телескопа, астрономам у певний день потрібно зосередитись на одній конкретній ділянці неба, що й приводить до думки про існування групи.

 

Щоб продемонструвати, що таку картину можна пояснити спостереженнями, які виконала група в КТІ, дослідники отримали дані з багатьох телескопів, встановлених у різних частинах світу. За їх допомогою виконувались спостереження 14 транснептунових об’єктів — жоден із яких не був об’єктом дослідження, виконаного в КТІ. Потім науковці проаналізували дані про еліптичні орбіти транснептунових об’єктів й виконали моделювання, щоб показати: ці тіла не утворюють груп, на які впливає гравітаційна сила великої невідомої планети.

 

Дослідники припускають, що скупчення, яке спостерігала група з КТІ, не є наслідком дії гравітації великої планети. Транснептунові об’єкти, які побачила ця група, просто опинилися в тому місці, куди науковці направили свої телескопи. Автори нового дослідження визнають: їхні результати не повністю заперечують можливість існування Планети дев’ять, але припускають, що це робить її існування набагато менш імовірним.

 

За інф. з сайту https://phys.org підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1