Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 22 02 17mАстрономи відкрили систему з семи планет розміром із Землю, що лежить на відстані лише 40 світлових років від нашої планети. З допомогою наземних і космічних телескопів, зокрема Дуже великого телескопа Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO), планети виявили, коли вони проходили перед своєю материнською зорею, надхолодним карликом, відомим як TRAPPIST-1. Згідно з публікацією, яку оприлюднив журнал Nature, три планети лежать в зоні життя і можуть мати на своїх поверхнях воду в рідкому стані. Це збільшує ймовірність того, що зоряна система могла б бути прихистком для життя. Ця система має найбільшу кількість допоки знайдених екзопланет розміром із Землю і найбільшу кількість світів, які потенційно мають рідку воду на своїй поверхні.

 

Астрономи, які використовують TRAPPIST-Південний телескоп в обсерваторії Ла Сілла ESO, Дуже великий телескоп (Very LargeTelescope, VLT) в обсерваторії Паранал і Космічний телескоп NASA «Спітцер» (Spitzer), а також інші телескопи по всьому світу, підтвердили існування принаймні семи планет, що обертаються навколо холодного червоного карлика TRAPPIST-1. Всі планети, позначені TRAPPIST-1b, c, d, e, f, g і h у порядку зростання відстані від їхньої материнської зорі, мають розміри, схожі з розміром Землі.

 

news 22 02 17 1v

 

Уявлення художника про вигляд з поверхні однієї з планет в системі TRAPPIST-1. Щонайменше сім планет на орбіті дуже холодної карликової зорі на відстані 40 світлових років від Землі. Всі вони приблизно такого ж розміру, як Земля. Планети лежать на такій відстані від своєї зорі, що на деяких із них має бути вода в рідкому стані. Малюнок художника базується на відомих фізичних параметрах для спостережуваних планет та зір і використовує велику базу даних об’єктів у Всесвіті. Фото з сайту www.eso.org.

 

Провали у світловому потоці від зорі, викликані кожною з семи планет, що проходять перед нею (таке явище називають транзитом) — дозволили астрономам зробити висновок про їхні розміри, склад і орбіти. Встановлено, принаймні внутрішні шість планет можна порівняти як за розміром, так і температурою, із Землею.

 

Провідний автор дослідження Міхаель Ґіллон (Michaël Gillon) з Інституту STAR (Space sciences, Technologies and Astrophysics Research) Льєзького університет в Бельгії у захваті від результатів: «Це дивовижна планетна система — не тільки тому, що ми знайшли так багато планет, а тому, що всі вони дуже схожі за розмірами на Землю!».

 

Маса TRAPPIST-1 становить тільки 8% від маси Сонця — це дуже мало, як для зорі, лише трохи більше, ніж у планети Юпітер. Хоча вона лежить майже поруч у сузір’ї Водолія, є дуже тьмяною. Астрономи очікували, що такі карлики спроможні бути «господарями» багатьох планет розміром із Землю в тісних орбітах. Це робить їх перспективними об’єктами у справі пошуку позаземного життя, але TRAPPIST-1 є першою системою де його можна знайти.

 

Співавтор дослідження Аморі Тріуд Triaud (Amaury Triaud) доповнює: «Карликові зорі, такі як TRAPPIST-1, дають набагато менше енергії, ніж Сонце. Планети мали б лежати на значно ближчих до зорі орбітах, ніж це є в Сонячній системі, щоб у них була вода на поверхні. На щастя, здається, саме таку компактну конфігурацію ми бачимо навколо TRAPPIST-1!».

 

Група дійшла висновку, що всі планети в системі близькі за розмірами до Землі й Венери в Сонячній системі, або трохи менші. Вимірювання густини показують, що принаймні, одна з планет (найближча до зорі), ймовірно, має тверду поверхню.

 

news 22 02 17 3v

 

Ця діаграма показує у порівнянні розміри нововідкритих планет навколо слабкої червоної зорі TRAPPIST-1 з розмірами галілеєвих супутників Юпітера і планет внутрішньої частини Сонячної системи. Всі планети, знайдені навколо TRAPPIST-1, мають розміри, співмірні з розмірами Землі. Фото з сайту www.eso.org.

 

Планетні орбіти не набагато більші, ніж у галілеєвих супутників Юпітера, і набагато менші, ніж орбіта Меркурія в Сонячній системі. Проте, малі розміри й низька температура TRAPPIST-1 означає, що планети отримують стільки енергії, як і внутрішні планети від Сонця в нашій планетній системі. TRAPPIST-1c, d і f отримують таку кількість енергії, як Венера, Земля і Марс відповідно.

 

news 22 02 17 2v

 

Ця діаграма показує у порівнянні орбіти нововиявлених планет навколо слабкої червоної зорі TRAPPIST-1 з орбітами галілеєвих супутників Юпітера і планетами внутрішньої частини Сонячної системи. Всі планети, знайдені навколо TRAPPIST-1, мають орбіти, що лежать набагато ближче до своєї зорі, ніж Меркурій до Сонця, але їхня зоря значно тьмяніша, тому вони мають схожий рівень опромінення, як Венера, Земля і Марс в Сонячній системі. Фото з сайту www.eso.org.

 

Всі сім планет, виявлені в системі, потенційно можуть мати рідку воду на своїх поверхнях, хоча їхні орбітальні відстані дають деяким із них більше шансів, ніж іншим. Кліматичні моделі передбачають, що на ближчих до зорі планетах (TRAPPIST-1b, c і d), ймовірно, занадто жарко, щоб мати рідку воду, за винятком, можливо, малої частки їхніх поверхонь. Орбітальна відстань зовнішньої планети в системі (TRAPPIST-1h) ще непідтверджена, хоча, ймовірно, вона міститься занадто далеко й буде холодною, щоб мати рідку воду — за умови відсутності альтернативних процесів нагрівання. TRAPPIST-1е, f і g, натомість, є святим ґраалем для астрономів, які виконують пошуки екзопланет. Ці тіла обертаються в зоні життя зорі й можуть містити океани поверхневих вод.

 

Це відкриття перетворює систему TRAPPIST-1 на дуже важливу ціль для майбутнього дослідження. Космічний телескоп імені Габбла вже використовують для пошуку атмосфер навколо екзопланет. Учасник команди Еммануель Жьен (Emmanuël Jehin) схвильований майбутніми можливостями: «У зв’язку з новим поколінням телескопів, таких як Європейський надзвичайно великий телескоп і Космічний телескоп імені Джеймса Вебба, незабаром ми зможемо шукати воду і, можливо, навіть докази життя на цих світах».

 

За інф. з сайту www.eso.org підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1