Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 08 08 18mСяюче «гроно» галактик заповнює докладне зображення, отримане з допомогою Оглядового телескопа Європейської південної обсерваторії (VLT Survey Telescope ESO) — найсучаснішим 2,6 м телескопом, призначеним для спостереження небесних світил у видимому світлі. Безлічі зоряних систем на світлині дозволяють астрономам розкрити найтонкіші особливості структури галактик.

 

 

news 08 08 18 1v

 

Глибоке зображення ділянки неба навколо еліптичної галактики NGC 5018 показує ледве помітні потоки зір та газу, що виходять з неї. Ці тонкі риси — ознака галактичних взаємодій. Вони також дозволяють отримати важливі дані про структуру й динаміку галактик ранніх класів. Фото з сайту www.eso.org.

 

Дуже великий телескоп (Very Large Telescope, VLT) ESO дозволяє докладно спостерігати дуже слабкі астрономічні об’єкти. Але, коли астрономи хочуть зрозуміти походження великої різноманітності галактик, вони мають озброїтися телескопом з набагато більшим полем зору. Телескоп VLT Survey (VST) — якраз такий. Його збудували, щоб досліджувати великі ділянки чистого чилійського нічного неба й виконувати докладні астрономічні огляди зоряного неба Південної півкулі.

 

Потужні властивості VST «заманили» міжнародну команду астрономів виконати огляд галактик ранніх класів (VST Early-type GAlaxy Survey, VEGAS) [1] з метою вивчення вибірки еліптичних галактик у південній півкулі [2]. Використовуючи чутливий детектор OmegaCAM, встановлений на VST [3], науковці на чолі з Меріленою Спавоне (Marilena Spavone) з INAF-італійської астрономічної обсерваторії Каподімонте в Неаполі, яка є структурним підрозділом Національного інституту астрофізики Італії, отримала велику кількість різноманітних зображень таких галактик з різним оточенням.

 

Однією з цих галактик є NGC 5018, молочно-біла галактика поблизу центру цього зображення. Вона лежить в сузір’ї Діви і на перший погляд нагадує не що інше, як дифузний пузир. Але, подивившись уважніше, видно, що з цієї еліптичної галактики виходять слабкий потік зір і газ, який називають припливним хвостом. Тонкі галактичні структури, такі як припливні хвости та зоряні потоки, є прямим свідченням галактичних взаємодій. Вони також дозволяють отримувати важливі дані про структуру й динаміку галактик.

 

news 08 08 18 2v

 

На цій світлині, що показує ділянку неба навколо еліптичної галактики NGC 5018, позначено її сусідів, а також кілька астероїдів, які були захоплені випадково під час тривалих експозицій, потрібних для виявлення слабких потоків зір між галактиками. Фото з сайту www.eso.org.

 

Окрім багатьох еліптичних (і кількох спіральних) галактик на передньому тлі цього якісного 400-мегапіксельного зображення видно також різнобарвні зорі нашої галактики Молочний Шлях. Ці зорі, такі як яскраво синя HD 114746 поблизу центру світлини, це, власне, завади на зображенні. Вони не належать до об’єктів дослідження, але потрапили на зображення, бо лежать між Землею та далекими галактиками, які досліджують науковці. Не такими помітними, але водночас разючими, є слабкі сліди, залишені астероїдами з нашої планетної системи. На зображенні є смуги, залишені астероїдами 2001 TJ21 (110423) та 2000 WU69 (98603).

 

Отже, хоча астрономи досліджували тонкі особливості далеких галактик, що лежать на відстані мільйонів світлових років від Землі, у процесі роботи вони також сфотографували сусідні зорі на відстані сотні світлових років, і навіть слабкі сліди астероїдів, які належать до Сонячної системи. Тобто, навіть вивчаючи найвіддаленіші об’єкти Всесвіту, чутливість телескопів ESO і темне чилійське небо дозволяють виконувати разючі спостереження значно ближчих до Землі небесних тіл.

 

Примітки

 

[1] VEGAS — це глибоке багатодіапазонне дослідження галактик раннього типу, яке з допомогою VLT Survey Telescope (VST) виконує наукова група під керівництвом Енрікетти Йодіце (Enrichetta Yodice) з італійської астрономічної обсерваторії Каподімонте в Неаполі (Національний астрофізичний інститут Італії).

 

[2] Еліптичні галактики також називають галактиками ранніх класів. І не тільки через їхній вік, але й тому, що колись вважали: вони еволюціонують до більш поширеніших спіральних галактик. Нині цю ідею вважають помилковою. Для галактик ранніх класів характерним є гладка еліпсоїдальна форма і, зазвичай, відсутність газу та активного процесу утворення зір. Дивовижна різноманітність форм і типів галактик підпорядкована класифікації Габбла.

 

[3] OmegaCAM — це високочутливий детектор, що складається з 32 окремих пристроїв із зарядовим зв’язком. Він створює зображення з 256 мільйонами пікселів, що в 16 разів більше, ніж у камери Advanced Camera for Surveys, встановленої на Космічному телескопі імені Габбла. OmegaCAM розроблено та побудовано консорціумом інститутів у Нідерландах, Німеччині та Італії з великим внеском ESO.

 

За інф. з сайту www.eso.org підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1