Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 02 08 22 v

 

Міжнародна група дослідників спостерігала фрагмент процесу формування карликової галактики, що може допомогти пояснити, як ці зоряні системи еволюціонують від карликового стану до зрілості. У статті, опублікованій в журналі Nature, група описує пошук доказів накопичення речовини і формування нових зір в таких галактиках (процес дозрівання цих галактик Ред.).

 

Попередні дослідження показали, що у Всесвіті є карликові галактики. Такі галактики зазвичай містять лише кілька мільярдів зір (для порівняння: зрілі галактики, такі як Молочний Шлях, мають від 200 до 400 мільярдів зір). Попередні дослідження також показали, що деякі карликові галактики можуть еволюціонувати, щоб стати більш зрілими галактиками, але як це може статися, не було ясно. В цій новій спробі дослідники напрвили космічний телескоп AstroSat на кілька блакитних компактних карликових галактик, які, за підрахунками, містяться на відстані приблизно від 1,5 до 3,9 мільярдів світлових років від Землі. Потім науковці використали ультрафіолетовий телескоп, встановлений на облавку AstroSat, який є першим багатохвильовим космічним телескопом Індії,для отримання зображень, щоб знайти докази активності зореутворення.

 

Попереднім спробам спостерігати за утворенням зір у карликових галактиках заважали їхня низька світність, малі розміри і малі маси об’єктів, які вони містять. Ці проблеми вдалося подолати за допомогою AstroSat завдяки високій роздільній здатності його телескопа та його можливості реєструвати випромінювання на кількох довжинах хвиль одночасно. Важливо також те, що телескоп може робити ультрафіолетові знімки глибокого поля, тобто з тривалою експозицією.

 

Аналізуючи дані, отримані за 17 годин роботи AstroSat, дослідники знайшли докази руху речовини від зовнішніх країв одинадцяти карликових галактик у напрямку до центра. Науковці відзначають, що це спричинить накопичення речовини у внутрішніх частинах галактики і, як вони припускають, може привести до формування зір та інших тіл, таких як планети та супутники планет. Вчені також припускають, що речовина, ймовірно, втягується всередину через крутний момент від газу та зоряних комплексів.

 

Дослідники вважають, що їхні спостереження — це лише один кроком до розуміння того, як карликові галактики еволюціонують, щоб стати галактиками з великою кількістю зір.

 

За інф. з сайту https://phys.org підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1