Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 21 03 19mОглядаючи центр нашої галактики, орбітальна рентгенівська обсерваторія XMM-Newton Європейського космічного агентства (European Space Agency, ESA) виявила дві велетенські «труби», що відводять лійкоподібно речовину з околиць надмасивної чорної діри Молочного Шляху до двох величезних космічних бульбашок.

 

Ці величезні бульбашки у 2010 р. виявив космічний гамма-телескоп «Фермі», що належить NASA. Одна з них міститься над площиною (друга під нею) галактики Молочний Шлях, утворюючи форму, схожу на гігантський пісковий годинник. Його розміри становлять майже 50 000 світлових років — близько половини діаметр диска Галактики. Їх можна розглядати як гігантські «відрижки» речовини з центральної частини Молочного Шляху, де міститься його надмасивна чорна діра, відома як Стрілець A*.

 

Тепер XMM-Newton виявив два канали гарячої речовини, що «світиться» в рентгенівських променях і виходить назовні від Стрільця A*, з’єднуючи прямо околиці чорної діри і бульбашки.

 

«Ми знаємо, що витоки і вітри речовини та випромінювання енергії, що виходять з галактики, мають вирішальне значення для форми галактики та її змінам з часом — вони є головними гравцями в тому, як галактики та інші структури формуються і розвиваються у всьому космосі», — сказав перший автор дослідження Габріель Понті (Gabriele Ponti) з Інституту позаземної фізики імені Макса Планка в Ґархінзі (Німеччина) та Національного інституту астрофізики в Італії. «На щастя, наша галактика дає нам близьку лабораторію, щоб докладно це вивчити та дослідити, як речовина витікає у простір навколо нас. Ми використовували дані, зібрані обсерваторією XMM-Newton протягом 2016—2018 років, щоб створити найширшу рентгенівську мапу, яку коли-небудь робили довкола ядра Молочного Шляху.»

 

На цій мапі виявлено довгі канали дуже гарячого газу, що проходять над і під площиною Молочного Шляху й поширюються на сотні світлових років. Науковці вважають, що вони відіграють роль «вихлопних труб», через які енергія і маса транспортуються від ядра нашої галактики до основи бульбашок, поповнюючи їх новою речовиною.

 

news 21 03 19 1v

 

Рентгенівське зображення центральної ділянки нашої галактики Молочний Шлях, де міститься надмасивна чорна діра Стрілець A*. Зображення, отримане за допомогою космічної обсерваторії XMM-Newton Європейського космічного агентства, показує температуру газу, що випромінює рентгенівські промені, в цій турбулентній ділянці, де більш холодні райони показані червоним кольором, а гарячі — зеленим і синім. Яскрава ділянка в середині зображення показує околицю Стрільця A*. Жовто-оранжеві структури, що містяться над і під центром, є двома колосальними «димовими трубами», які простягаються на сотні світлових років і які відводять матеріал від центра Галактики до двох величезних космічних бульбашок. Це зображення об’єднує дані, зібрані в таких енергетичних смугах: 1,5—2,6 кеВ (показано червоним кольором); 2,35—2,56 кеВ (показано зеленим кольором); Діапазон 2,7—2,97 кеВ (показано синім кольором). Багато білих плям, великих і малих, — це артефакти, де не пов’язані, яскраві, точкові рентгенівські джерела були видалені із зображення. Фото з сайту www.esa.int.

 

Цей висновок пояснює, як активність, що відбувається в ядрі нашої галактики нині та була колись, пов’язана з існуванням великих структур навколо неї. Відтік може бути залишком з минулого Галактики, з періоду, коли активність в ній була набагато поширенішою і потужнішою. Або це може свідчити, що навіть «спокійні» галактики, тобто ті, які містять відносно спокійну надмасивну чорну діру й мають помірний рівень утворення зір, подібно до Молочного Шляху, можуть похвалитися величезним відтоком речовини.

 

«Молочний Шлях розглядаємо як своєрідний прототип для стандартної спіральної галактики», — зазначив співавтор дослідження Марк Морріс (Mark Morris) з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі (США). «У певному сенсі це відкриття проливає світло на те, як усі типові спіральні галактики (і їх вміст) можуть вести себе у всьому космосі».

 

news 21 03 19 2v

 

Уявлення художника про два «димарі», якими гаряча речовина, що випромінює рентгенівські промені, потрапляє з центральної ділянки нашої галактики до двох величезних космічних бульбашок. Науковці вважають, що ці «димоходи» діють як низка вихлопних труб, через які енергія і маса транспортуються від ядра Галактики до основи бульбашок, поповнюючи їх новим матеріалом. Фото з сайту www.esa.int.

 

Незважаючи на те, що нашу галактику відносять до спокійних в сенсі галактичної активності на космічному масштабі, зібрані попередньо XMM-Newton дані показали, що ядро Галактики все ще досить неспокійне і хаотичне. Зорі, що доживають віку, вибухають і викидають речовину в космос; подвійні зорі обертаються одна навколо одної; і Стрілець A *, чорна діра масою, як чотири мільйони Сонць, чатує, щоб поглинути викинуту речовину й потім «відригнути» випромінювання і енергетичні частинки.

 

Космічні «бегемоти», такі як Стрілець A* та ще більшої маси, які містяться в галактиках по всьому космосу, будуть вивчати в майбутньому з допомогою рентгенівських обсерваторій, таких як Athena (Advanced Telescope for High-Energy Astrophysics — Передовий телескоп для астрофізики високих енергій, «Афіна») Європейського космічного агентства. Її запуск запланований на 2031 р. Ще одна майбутня місія ESA, Lisa (Laser Interferometer Space Antenna — Космічна антена лазерного інтерферометра), шукатиме гравітаційні хвилі, випущені при злитті надмасивних чорних дір в ядрі далеких, зливаються галактик.

 

Тим часом науковці виконують дослідження цих чорних дір з допомогою поточних місій, таких як XMM-Newton. «З XMM-Ньютоном ще багато має бути зроблено — телескоп може сканувати значно більшу ділянку довкола ядра Молочного Шляху, що допоможе нам зіставити бульбашки і гарячий газ, які оточують Галактику, а також їхні зв’язки з іншими компонентами Молочного Шляху, і, сподіваюся, зрозуміти, як все це пов’язано між собою», — додав Г. Понті. «Звісно, ми також з нетерпінням чекаємо на Athena і сподіваємося на прорив, який він дасть змогу зробити».

 

«Афіна» поєднає надзвичайно високу роздільну здатність рентгенівської спектроскопії з дивовижними можливостями фотографування широких ділянок неба, що дасть змогу науковцям досліджувати природу і рух гарячого космічного газу, як ніколи раніше.

 

«Цей видатний результат від XMM-Newton дав нам змогу побачити, що насправді відбувається в центрі Молочного Шляху, і уможливив створення мапи рентгенівських джерел в усьому центральному регіоні, якої ще ніколи не створювали» — сказав науковець проекту ESA XMM-Newton Норберт Шартел (Norbert Schartel).

 

«Це особливо цікаво в контексті наших майбутніх місій. XMM-Newton відкриває шлях для майбутнього покоління рентгенівських обсерваторій, показуючи великі можливості цих потужних космічних апаратів у подальшому пізнанні Всесвіту».

За інф. з сайту www.esa.int підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1