Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

Comet Leonard12 грудня 2021 року повз Землю на відстані майже 35 мільйонів кілометрів пройде комета Леонарда. Її, можливо, буде видно неозброєним оком, тобто без допомоги будь-яких оптичних приладів. Ця комета — гарний подарунок природи всім тим, хто цікавиться зоряним небом.

 

Comet Leonard 1v

Світлина комети C/2021 A1 (Leonard), яку 4 грудня 2021 року отримав Олександр Велесь, к.ф.-м.н., завідувач Астрокосмічним інформаційно-обчислювальним центром Головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України. Зображення утворене шляхом складання докупи 40 окремих кадрів з витримкою 10 сек при 1600 ISO. Об’єктив Samyang 135 мм f/2 на Canon 5DII з використанням монтування HEQ5.

Комета на світлині в центрі зображення; яскрава пляма праворуч — кулясте зоряне скупчення М3, а ледве помітна цятка вгорі ліворуч — кулясте зоряне скупчення NGC 5466.

За словами Олександра Анатолійовича: «В бінокль 8´42 комету було видно лише бічним зором, ледь знайшов десь о 4-й ранку. За оцінкам має десь 7 видиму зоряну величину, тобто на 1—2 величини не дотягує до прогнозів».

 

До 12 грудня мешканці північної півкулі Землі мають змогу спостерігати комету Леонарда [її повна назва: комета C/2021 A1 (Leonard)] вночі й до ранку. Але спостережний час швидко зменшуватиметься. Якщо 8 грудня комету буде видно після 2 години ночі, то 12 грудня вона зійде приблизно о 5 год 30 хв за київським часом. Візьміть до уваги й те, що побачити комету на світлому ранковому небі значно важче, ніж вночі.

 

Comet Leonard 2vНа світлині, виготовленій за допомогою електронного планетарію Stellarium, показано ділянку неба з кометою Леонарда в час, коли вона сходить над обрієм на широті Києва: ліворуч — 8 грудня, а праворуч —12 грудня 2021 року.

 

У середині першої декади грудня комета була ще за межею візуальної видимості. Її видима зоряна величина становила близько 7, а найслабші зорі, які людина з нормальним зором може бачити на темному небі без штучної засвітки, мають шосту зоряну величину. Проте комету вже видно в бінокль і простий телескоп. Згідно з прогнозами астрономів, яскравість комети може зрости і вона стане доступною для візуальних спостережень.

 

Comet Leonard 3vПоложення комети Леонарда на зоряному небі з 8 до 12 грудня 2021 року о 6 год київського часу для спостерігача, який перебуває на широті Києва. На схемі, крім положення комети, наведено межі (ледве помітними лініями) й назви сузір’їв. Мал. ВЦ «Наше небо» за допомогою електронного планетарію Stellarium.

 

За кілька днів після 12 грудня комету Леонарда мешканцям північної півкулі Землі вже треба шукати на вечірньому небі. Якщо її яскравість суттєво не зросте, то ці пошуки будуть складними. На ще доволі світлому небі знайти тьмяну цятку комети буде важко навіть за допомогою бінокля чи телескопа. Буде ще одна обтяжлива особливість для таких пошуків — комета перебуватиме дуже низько над обрієм; не більше 5 кутових градусів. Це означає: щоб її знайти, треба обирати місце спостережень з відкритим горизонтом.

 

Comet Leonard 4vПоложення комети Леонарда на зоряному небі 15 грудня 2021 року о 17 год київського часу для спостерігача, який перебуває на широті Києва. Мал. ВЦ «Наше небо» за допомогою електронного планетарію Stellarium.

 

Гадаю, що всі ті, хто планує спостерігати комету Леонарда, розуміють: спостереження можливі тільки за ясного неба. Погода в Україні у грудні не дуже сприятлива для астрономічних спостережень, безхмарних ночей буває мало. Будемо сподіватися, що з погодою пощастить.

 

Про те, хто й коли відкрив комету Леонарда, як і про її деякі особливості, читайте в замітці «Комета Леонарда: коли, де і як побачити?». Її вміщує науково-популярний астрономічний інтернет-журнал «Наше небо».

 

Підсумок: хоча комета Леонарда буде найяскравішою серед своїх «сестер» у 2021 році, але вона, ймовірно, не зрівняється за виглядом із кометою NEOWISE, яку ми спостерігали торік влітку. Проте для тих, хто цікавиться зоряним небом і його явищами, ця комета — гарний подарунок природи напередодні Нового року!

 

Підготував Іван Крячко

Автор висловлю вдячність О.А. Велесю за надану для цієї публікації світлину комети Леонарда.

 

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1