Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

За допомогою Космічного телескопа Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST) науковці, можливо, знайшли дві надзвичайно яскраві галактики, що існували лише через 450 і 350 мільйонів років після Великого Вибуху.

 

news 18 11 22 v

 

Через кілька днів після офіційного початку наукових операцій космічний телескоп NASA імені Джеймса Вебба «занурив» астрономів у царство ранніх галактик, які раніше були приховані за межами спостережних можливостей інших телескопів.

 

Дослідження виконано завдяки здійсненню наукової програми Webb GLASS-JWST Early Release Science (дослідження Grism Lens Amplified Survey from Space) та Cosmic Evolution Early Release Science Survey (CEERS). Результати двох дослідницьких робіт, які очолювали Марко Кастеллано (Marco Castellano) з Національного інституту астрофізики та Роган Найду (Rohan Naidu) з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики, оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

 

Лише за чотири дні аналізу дослідники знайшли дві надзвичайно яскраві галактики на зображеннях GLASS-JWST. Ці галактики існували приблизно через 450 і 350 мільйонів років після Великого Вибуху (з червоним зміщенням приблизно 10,5 і 12,5 відповідно). Науковці сподіваються, що майбутні спектроскопічні вимірювання за допомогою «Вебба» допоможуть це підтвердити.

 

«Ми були вражені виявленням найдальшого зоряного світла за допомогою “Вебба”, яке будь-хто бачив, лише через кілька днів після того, як були оприлюднені перші результати роботи телескопа», — сказав Роган Найду щодо більш віддаленої галактики GLASS, яку позначають GLASS-z12. Вона, як вважають науковці, вже існувала у Всесвіті через 350 мільйонів років після Великого Вибуху.

 

Попередній рекордсмен — галактика GN-z11, яка існувала через 400 мільйонів років після Великого Вибуху (червоне зміщення 11,1). Її виявили в 2016 році за допомогою Космічного телескопа імені Габбла та в Обсерваторії Кека внаслідок виконання спостережних програм з пошуку дуже далеких об’єктів (deep-sky programs, програми глибокого неба). Найду виконував дослідження, коли був аспірантом Центру астрофізики, а нині працює в Массачусетському технологічному інституті.

 

«Спираючись на всі передбачення, ми вважали, що нам требаоглядати набагато більший обсяг космосу, щоб знайти такі галактики», — сказав Кастеллано.

 

«Від цих спостережень у вас просто макітриться голова. Це зовсім новий розділ в астрономії. Це як археологічні розкопки; раптом ви знаходите загублене місто або щось, про що ви не знали. Це просто приголомшує», — додала Паола Сантіні (Paola Santini), четвертий автор статті, де першим автором є Кастеллано.

 

«Хоча відстані до цих ранніх джерел ще потрібно підтвердити за допомогою спектроскопії, їх надзвичайна яскравість є справжньою головоломкою, яка ставить під сумнів наше розуміння формування галактик», — зазначає Паскаль Еш (PascalOesch) з Женевського університету в Швейцарії.

 

Спостереження «Вебба» спонукають астрономів до загальної думки про те, що незвичайна кількість галактик у ранньому Всесвіті була набагато яскравішою, ніж очікувалося. Дослідники кажуть, що це полегшить «Веббу» пошук ще більшої кількості ранніх галактик у наступних оглядах глибокого неба.

 

«Ми знайшли щось неймовірно захопливе. Формування цих галактик мало б початись, можливо, лише через 100 мільйонів років після Великого Вибуху. Ніхто не очікував, що темні віки закінчаться так рано», — зауважив Ґарт Іллінґворт (Garth Illingworth) з Каліфорнійського університету в Санта-Крузі. «На той час Всесвіт мав лише одну соту свого нинішнього віку. Це час космосу, якому 13,8 мільярда років і який розвивається».

 

Еріка Нельсон (Erica Nelson) з Колорадського університету, учасниця групи Найду — Оша, зазначає: «Ми були вражені можливістю виміряти форми цих перших галактик; їхні спокійні, впорядковані диски ставлять під сумнів наше розуміння того, як утворилися перші галактики в переповненому, хаотичному ранньому Всесвіті». Це дивовижне відкриття компактних дископодібних галактик у такі ранні часи стало можливим лише завдяки набагато чіткішим зображенням від «Вебба» в інфрачервоному світлі, як порівняти зі знімками від «Габбла».

 

«Ці галактики дуже відрізняються від Молочного Шляху чи інших великих галактик, які ми бачимо навколо нас сьогодні», — сказав Томмазо Треу (TommasoTreu) з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, співдослідник однієї з програм Webb.

 

Іллінґворт підкреслив, що дві яскраві галактики, знайдені науковими групами, мають багато світла. Він каже: один з варіантів полягає в тому, що вони могли бути дуже масивними, з великою кількістю зір малої маси, як пізніші в часі галактики. Крім того, вони можуть бути набагато менш масивними, складатися з набагато меншої кількості надзвичайно яскравих зір, відомих як зорі Популяції III. Досі в астрономії вважають, що вони є першими зорями, які коли-небудь виникали у Всесвіті. Ці перші зорі сяяли при неймовірних температурах і складалися лише з первісного водню та гелію. У місцевому Всесвіті не видно таких надзвичайно гарячих первісних зір.

 

«Справді, найдальше джерело дуже компактне, і його кольори, здається, вказують на те, що його зоряна популяція особливо позбавлена ​​важких елементів і навіть може містити деякі зорі Популяції III. Лише спектри, які отримає “Вебб”, покажуть це», — зауважив Адріано Фонтана (Adriano Fontana), другий автор статті Кастеллано та ін., учасник «команди» GLASS-JWST.

 

Сучасні оцінки відстані до цих двох галактик базуються на вимірюванні їхніх інфрачервоних кольорів. Зрештою, подальші спектроскопічні вимірювання, що покажуть, як світло розтягується у Всесвіті внаслідок його розширення, забезпечать незалежну перевірку цих значень відстані. «“Вебб” тільки починає розкривати таємниці найдавніших галактик — справжні відкриття ще попереду», — сказав Іллінґворт.

 

За інф. з сайту https://pweb.cfa.harvard.edu підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1