Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

«Близнюк-Південь» розкрив походження несподіваних відмінностей в гігантських подвійних зорях

30 квітня 2024

Астрономи підтверджують, що відмінності в хімічному складі подвійних зір можна простежити до ранніх стадій їх формування.

 

 

За допомогою телескопа Gemini South («Близнюк-Південь») група астрономів вперше підтвердила, що відмінності в складі подвійних зір можуть виникати через хімічні зміни в хмарі речовини, з якої вони утворилися. Результати допомагають пояснити, чому зорі, сформовані з однієї молекулярної хмари, можуть мати різний хімічний склад і містити різні планетні системи, що є проблемою для сучасних моделей формування зір і планет.

Докладніше:

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 04 07 23 1v

 

Науковці вперше спостерігали, як ранній Всесвіт розвивається наче в надзвичайно уповільненому фільмі. Отримані результати підтверджують правоту Айнштайна щодо того, як ми маємо бачити Всесвіт, що розширюється. Результати дослідження опубліковано в Nature Astronomy.

 

Загальна теорія відносності Айнштайна вказує: ми маємо спостерігати, як далекий — і, отже, стародавній, — Всесвіт розвивається набагато повільніше, ніж нині. Однак зазирнути так далеко в минуле виявилося непросто. Тепер науковці це зробили, використавши як «годинник» квазари.

 

«Озираючись в ті часи, коли Всесвіту було трохи більше мільярда років, ми бачимо, що час плине впятеро повільніше», — сказав головний автор дослідження, професор Ґерайнт Льюїс (Geraint Lewis) з Сіднейського інституту астрономії Школи фізики при Сіднейському університеті.

 

Квазари—«годинники» показують, що незабаром після Великого Вибуху Всесвіт був уп’ятеро повільнішим. «Якби ви були там, у тому новонародженому Всесвіті, то одна секунда здавалася б вам однією секундою, але з нашої позиції, коли відтоді минуло понад 12 мільярдів років, цей ранній час, здається, повільним».

 

Професор Льюїс і його співробітник, доктор Брендон Брюер (Brendon Brewer) з Оклендського університету, використали дані спостережень майже 200 квазарів — надактивних надмасивних чорних дір у центрах ранніх галактик — щоб проаналізувати це сповільнення часу.

 

«Завдяки Айнштайну ми знаємо: час і простір взаємопов’язані, а також те, що від моменту Великого Вибуху Всесвіт розширюється», — сказав професор Льюїс. «Це розширення простору означає, що ранній Всесвіт в наших спостереженнях має бути набагато повільнішим, ніж плине час нині. У нашому дослідженні ми виявили цей ефект в епоху, коли після Великого Вибуху минуло приблизно мільярд років»

 

 

Раніше астрономи підтвердили цей уповільнений розвиток Всесвіту до епохи, що відповідає приблизно половині віку Всесвіту, використовуючи наднові — масивні зорі, що спалахують, — як «стандартний годинник». Але хоча наднові дуже яскраві, їх важко спостерігати на величезних відстанях, щоб заглянути в ранній Всесвіт.

 

Зі спостережень квазарів цей часовий горизонт було відсунуто лише до десятої частини віку Всесвіту й здобуто підтвердження, що Всесвіт, схоже, прискорюється в міру старіння.

 

Професор Льюїс сказав: «Там, де наднові мають вигляд як один спалах світла, що полегшує їх вивчення, квазари складніші, бо схожі на феєрверк. Ми розгадали цей феєрверк, показавши, що квазари також можна використовувати як стандартні позначки часу для раннього Всесвіту».

 

«Завдяки новим даним і аналізу ми змогли виявити невловиме «цокання» квазарів, і вони поводяться так, як передбачає теорія відносності Айнштайна», — сказав він.

 

news 04 07 23 2vПрофесор Ґерайнт Льюїс із Сіднейського інституту астрономії у Школі фізики Сіднейського університету. Авторські права на зображення: Сіднейський університет. Фото з сайту https://phys.org.

 

Професор Льюїс працював з фахівцем із астростатистики доктором Брюером, щоб вивчити особливості 190 квазарів, які астрономи спостерігали протягом двох десятиліть. Об’єднавши спостереження, зроблені в різних кольорах (або довжинах хвиль) — зелене світло, червоне світло та інфрачервоне світло — вони змогли стандартизувати «цокання» кожного квазара. Застосувавши байєсівський аналіз, вони виявили, що розширення Всесвіту позначається на цоканні кожного квазара.

 

«Завдяки цим дивовижним даним ми змогли відобразити хід годинника квазара, виявивши вплив розширення простору», — сказав професор Льюїс.

 

Ці результати — ще одне підтвердження картини Всесвіту, яку описує теорія Айнштайна. Натомість вони розширюють результати попередніх досліджень, які не змогли ідентифікувати уповільнення часу віддалених квазарів.

 

«Ці попередні дослідження змусили окремих науковців поставити під сумнів висновки про те, чи є квазари справді космологічними об’єктами і, навіть, чи ідея розширення простору є правильною», — сказав професор Льюїс.

 

За інф. з сайту https://phys.org підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1