Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 26 04 18mМісія «Гайя» (Gaia) Європейського космічного агентства (ЄКА, European Space Agency, ESA) оприлюднила найбільший тепер каталог зір, що містить результати високоточних вимірювань майже 1,7 мільярдів зір, а також інших об’єктів, які містяться в нашій галактиці та за її межами. До каталогу внесено значення координат небесних тіл, відстані до них та дані про їхній власний рух. Новий каталог допоможе краще зрозуміти будову та еволюцію Галактики.

 

«Спостережні дані, які зібрала «Гайя», дозволять зробити переоцінку основ астрономії», ― сказав Гюнтер Гасінґер (Günther Hasinger), директор з наукової роботи ЄКА. «Gaia — амбітна місія, яка спирається на величезну співпрацю людей, щоб зрозуміти великий обсяг дуже складних даних. Вона вказує на потребу в довгострокових проектах, щоб забезпечити прогрес у космічній науці та техніці для здійснення ще сміливіших наукові місії в майбутньому».

 

Космічний апарат «Гайя» (основний однойменний інструмент місії Ред.) був запущений в грудні 2013 р. і розпочав наукові спостереження наступного року. Перший випуск даних за результатами спостережень впродовж понад одного року було оприлюднено в 2016 році; він містив відстані та рухи двох мільйонів зір.

 

Новий випуск даних, який охоплює період спостережень з 25 липня 2014 року по 23 травня 2016 року, окрім значно більшої кількості зір, має набагато вищу точність. Для деяких з найяскравіших зір рівень точності можна порівняти зі спостереженнями з поверхні Землі євро-монети на поверхні Місяця. З допомогою цих точних вимірювань можна відокремити паралакс зір ― їхнє видиме зміщення на небесній сфері, зумовлене переміщенням Землі по орбіті навколо Сонця, — від їх справжніх рухів у Галактиці.

 

news 26 04 18 1v

 

Вигляд галактики «Молочний Шлях» та сусідніх галактик від космічного апарата «Гайя». На зображеннях показано загальну яскравість і колір зір (верхнє фото), загальну щільність зір (середня світлина) і міжзоряний пил, який заповнює Галактику (нижнє фото). Ці зображення створено на основі спостережень, виконаних протягом липня 2014 р. ― травня 2016 р. Фото з сайту www.esa.int.

 

«Другий випуск даних Gaia ― величезний крок вперед щодо результатів, отриманих з допомогою космічного апарата ЄКА «Гіппаркос» (Hipparcos), попередника Gaia і першої космічної астрометричної місії, яка встановила положення близько 118 000 зір майже тридцять років тому», — сказав Ентоні Браун (AnthonyBrown) з Лейденського університету в Нідерландах. Ентоні ― голова Консорціуму обробки та аналізу даних Gaia, тобто він є очільником майже 450 науковців та програмістів, які в співпраці створюють каталог Gaia зі спостережних даних. «Кількість зір з їх положеннями і рухом робить каталог Gaia дивовижним, але, ба більше, цей унікальний науковий каталог містить багато інших типів даних, з інформацією про властивості зір та інших небесних об’єктів, що робить його справді винятковим». Комплексний набір даних відкриває перед астрономічною спільнотою широкий спектр тем для досліджень.

 

Крім координат, дані містять інформацію про яскравості спостережуваних зір та колір майже всіх з них, а також інформацію про зміну з часом яскравості й кольору півмільйона змінних. Він також містить швидкості вздовж променя зору (променеві швидкості — Ред.) для семи мільйонів зір, температуру поверхні близько ста мільйонів зір і дані про вплив міжзоряного пилу на випромінювання 87 мільйонів зір.

 

«Гайя» також спостерігає об’єкти в Сонячній системі: другий випуск даних містить позиції понад 14 000 відомих астероїдів, що дозволяє точно визначити їх орбіти. Набагато більший перелік астероїдів буде подано в майбутніх випусках даних від Gaia.

 

news 26 04 18 2v

 

Ця інфографіка ілюструє космічну шкалу, яку охоплює всеосяжний набір даних, отриманих місією «Гайя», і який відкриває перед астрономічною спільнотою широкий спектр тем для досліджень. Фото з сайту www.esa.int.

 

У подальшому «Гайя» зосередиться на визначенні координат півмільйона віддалених квазарів, яскравих галактик, що мають активні надмасивні чорні діри в своїх ядрах. Ці джерела використовують для визначення опорної системи небесних координат для усіх об’єктів у каталозі Gaia. Її, зазвичай, будують на підставі радіоспостережень, але тепер вперше також її можна побудувати на основі спостережень в оптичному діапазоні.

 

Очікується, що основні відкриття з’являться після того, як науковці почнуть працювати з новими даними від Gaia. Але початкова експертиза, виконана Консорціумом для перевірки якості каталогу, вже вказала на деякі перспективні сюрпризи, зокрема, на нові погляди щодо еволюції зір. Наприклад, діаграма Герцшпрунга—Расселе, побудована для чотирьох мільйонів зір з каталогу Gaia, які містяться на відстані до п’яти тисяч світлових років від Сонця, вперше показує багато тонких деталей. На думку Антонелли Валленарі (Antonella Vallenari) з астрономічної обсерваторії в Падуї (Італія): «Схоже, ми відкриваємо нову еру в галактичній археології».

 

«Gaia ― це найкраща астрономія», — сказав Фред Янсен (Fred Jansen), керівний місії «Гайя» в ЄКА. «Науковці багато років будуть працювати з цими даними і ми маємо бути готові до лавини відкриттів, які розкриють секрети нашої галактики».

 

За інф. з сайту www.esa.int підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1