Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 16 12 19 1v

Зображення, отримане приймачем HAWK-I на Дуже великому телескопі ESO в чилійській пустелі Атакама, показує центральну ділянку Молочного Шляху з роздільною здатністю 0,2 кутових секунди. Це означає: розділення, яке уможливлює HAWK-I, приблизно відповідає тому, що з Мюнхена, де міститься штаб-квартира ESO, можна побачити футбольний в Цюриху. Фото з сайту www.eso.org.

 

За допомогою Дуже великого телескопа (Very Large Telescope, VLT) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) виконано спостереження центральної ділянки Молочного Шляху з разючою роздільною здатністю, що дало змогу отримати нові подробиці про історію народження зір у нашій галактиці. Завдяки новим спостереженням астрономи знайшли докази драматичної події в житті Молочного Шляху: сплеск процесу утворення зір був таким сильним, що спричинив понад сто тисяч спалахів наднових.

 

«Наш безпрецедентний огляд великої ділянки центра Галактики дав нам докладну інформацію про процес формування зір у цій частині Молочного Шляху», — сказав Райнер Шьодель (Rainer Schödel) з Інституту астрофізики в Андалузії (Гранада, Іспанія). «Всупереч поглядам, які існували досі, ми виявили, що утворення зір не було неперервним», — додав Франциско Ноґерас-Лара (Francisco Nogueras-Lara), що працює в тому ж інституті й який був очільником двох нових досліджень центральної ділянки Молочного Шляху.

 

З результатів дослідження, оприлюднених сьогодні в Nature Astronomy, науковці виявили, що близько 80% зір у центральній ділянці Молочного Шляху сформувалося на початку існування нашої галактики, на відтинку часу між 13,5 та 8 мільярдів років тому. Після цього початкового періоду формування зір упродовж приблизно 6 млрд р. народилося дуже мало зір. Але цей «спокійний» період закінчився сильним сплеском процесу утворення зір близько мільярда років тому. Тоді за час менше 100 млн р. у цьому центральному районі сформувалось стільки зір, що їх сукупна маса, можливо, становила кілька десятків мільйонів мас Сонця.

 

news 16 12 19 2vПрекрасна світлина центральної ділянки Молочного Шляху, отримана з допомогою приймача HAWK-I на Дуже великому телескопі ESO, показує цікаві особливості цієї частини нашої галактики. В центрі зображення містяться Ядерне зоряне скупчення (Nuclear Star Cluster, NSC) та скупчення Арка (Arches Cluster), найщільніше скупчення зір в Молочному Шляху. До інших особливостей можна віднести скупчення П’яти Близнюків (Quintupletcluster), яке містить п’ять яскравих зір та ділянку йонізованого водню (HII). Фото з сайту www.eso.org.

 

«Умови в ділянці, яку ми досліджували, під час цього сплеску активності, ймовірно, були схожі на ті, що є в галактиках зі сплесками зореутворення (starburst galaxies), які утворюють зорі зі швидкістю понад 100 сонячних мас на рік», — сказав Ноґерас-Лара, що нині працює в Інститут астрономії Макса Планка в Гейдельберзі (Німеччина). У наш час Молочний Шлях формує зорі зі швидкістю одна — дві сонячні маси на рік.

 

«Цей сплеск активності, що, ймовірно, спричинив понад сотні тисяч спалахів наднових, був, мабуть, однією з найенергетичніших подій у всій історії Молочного Шляху», — додає він. Під час сплеску зореутворення виникає багато масивних зір. Оскільки їх термін життя коротший, ніж у зір меншої маси, вони закінчують існування набагато швидше під час потужного вибуху наднової.

 

Дослідження уможливили спостереження центральної частини Галактики, виконані за допомогою приймача HAWK-I Європейської південної обсерваторії на Дуже великому телескопі в чилійській пустелі Атакама. Ця чутлива до інфрачервоних променів камер дала змогу зазирнути крізь пил і отримати надзвичайно докладне зображення центральної ділянки Галактики. Ноґерас-Лара і група астрономів з Іспанії, США, Японії та Німеччини оприлюднили його в журналі Astronomy & Astrophysics. Приголомшливе зображення показує з кутовим розділенням 0,2 секунди дуги найщільнішу ділянку Галактики, заповнену зорями, газом та пилом, де також міститься надмасивна чорна діра. Це означає: розділення, яке уможливлює HAWK-I, приблизно відповідає тому, що з Мюнхена, де міститься штаб-квартира ESO, можна бачити футбольний в Цюриху.

 

Оприлюднене зображення є першим з огляду GALACTICNUCLEUS. Цю програму виконали з метою отримати високоякісні зображення центральної частини нашої Галактики завдяки великому полю зору та високій кутовій роздільній здатності приймача HAWK-I, встановленого на Дуже великому телескопі ESO. Під час огляду вивчено понад три мільйони зір на ділянці, що становить понад 60000 квадратних світлових років довкола центра Галактики (один світловий рік становить близько 9,5 трлн кілометрів).

 

За інф. з сайту www.eso.org підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1