Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 19 10 21NASA обрало нову пропозицію зі створення космічного телескопа, що дасть змогу науковцям вивчати історію народження, еволюцію і смерть зір та утворення хімічних елементів у Молочному Шляху в нинішню епоху його розвитку. Очікується, що гамма-телескоп, який назвали Комптонівський спектрометр та візуалізатор (Compton Spectrometer and Imager, COSI), буде запущений у 2025 році як остання невелика астрофізична місія NASA.

 

Програма астрофізичних досліджень (Astrophysics Explorers Program) NASA у 2019 році отримала 18 пропозицій щодо телескопів та дібрала чотири для докладно вивчення запропонованих концепцій. Після ретельного огляду цих концепцій, група науковців та інженерів NASA обрала COSI для втілення.

 

news 19 10 21 v

Комптонівський спектрометр та візуалізатор (Compton Spectrometer and Imager, COSI) — це оглядовий телескоп для реєстрації гамма-променів у діапазоні енергій 0,2—5 МеV. Телескоп COSI — новітній гамма-телескоп з поліпшеною чутливістю, спектральною і кутовою роздільною здатністю та з великим полем зору для виконання передових наукових досліджень. Фото з сайту www.nasa.gov.

 

«Понад 60 років NASA надає можливості для розробки й реалізації малих місій, щоб заповнити прогалини в знаннях, де ще триває пошук відповідей», — сказав Томас Зурбухен (Thomas Zurbuchen), асоційований адміністратор Дирекції наукової місії агентства у Вашингтоні. «COSI дасть відповіді на запитання про походження хімічних елементів у нашій галактиці Молочний Шлях — якраз тих інгредієнтів, які мають вирішальне значення для формування самої Землі».

 

COSI буде реєструвати гамма-промені, що випромінюють радіоактивні атоми, які утворюються під час вибуху масивних зір. Це дасть змогу виявити місця утворення хімічних елементів у Молочному Шляху. Місія також дослідить таємниче походження позитронів у нашій галактиці, також відомих як антиелектрони — субатомні частинки з такою масою, як в електрона, але з позитивним зарядом.

 

Головний дослідник місії COSI — Джон Томсік (John Tomsick) з Каліфорнійського університету в Берклі. Місія коштуватиме приблизно 145 мільйонів доларів, не враховуючи витрати на запуск. NASA обере постачальника ракети-носія пізніше.

 

Наукова група COSI витратила десятиліття на розвиток своєї технології, встановлюючи наукове обладнання на повітряних кулях. У 2016 році вони встановили прототип гамма-телескопа на повітряній кулі NASA, що призначена для тривалих польотів і яка може нести важку наукову апаратуру.

 

Програма досліджень NASA — найстаріша неперервна програма агентства. Вона забезпечує постійні й недорогі космічні місії для визначальних дослідників космосу, що мають стосунок до програм астрофізики та геліофізики. З моменту запуску Explorer 1 у 1958 році, який відкрив радіаційні пояси Землі, у рамках здійснення програми виконано понад 90 місій. Дослідник космічного фону (Cosmic Background Explorer), одна із місій Програми досліджень NASA, уможливив для її головних виконавців отримати Нобелівську премію з фізики в 2006 році.

 

Програмою від імені агентства керує Центр космічних польотів NASA імені Ґоддарда в Грінбелті, штат Меріленд.

 

Щоб отримати додаткову інформацію щодо Програми досліджень відвідайте: https://explorers.gsfc.nasa.gov.

 

За інф. з сайту www.nasa.gov підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1