Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 10 07 20 v

 

Науковці Гарвардського університету та Ініціативи «Чорна діра» (Black Hole Initiative, BHI) розробили новий метод пошуку чорних дір у зовнішній Сонячній системі. Він, водночас, дасть змогу раз і назавжди визначити справжню природу гіпотетичної дев’ятої планети (Planet Nine). У статті, яку взяв до публікації The Astrophysical Journal Letters, вказано на спроможність майбутньої місії «Огляд спадку простору та часу» (Legacy Survey of Space and Time, LSST) виявляти спалахи, спричинені акрецією (падінням) речовини на чорну діру. Їхня наявність може дати змогу довести або спростувати гіпотезу про те, що «Дев’ята планета» є чорною дірою.

 

Професор Гарвардського університету Аві Лоб (Avi Loeb) та студент цього ж університету Амір Сіраж (Amir Siraj) розробили новий метод пошуку чорних дір у зовнішній Сонячній системі, заснований на спалах комет, що потрапили під вплив цих об’єктів. Дослідники припускають, що LSST має можливість знаходити чорні діри, спостерігаючи за спалахами невеликих об’єктів Хмари Оорта.

 

«Поблизу чорної діри невеликі тіла, які наближаються до неї, будуть плавитися внаслідок нагрівання від випромінювання газу, що з міжзоряного середовища потрапляє на чорну діру», — сказав Сіраж. «Після того, як мале тіло розплавиться, його речовина упаде на чорну діру». Лоб додав: «Оскільки чорні діри по суті темні, випромінювання, яке матерія генерує на шляху до чорної діри, — наш єдиний спосіб виявити це темне середовище».

 

Сіраж також сказав, що «цей метод дає змогу виявити або виключити з розгляду чорні діри планетної маси, що лежать поблизу Хмари Оорта, тобто на відстані близько ста тисяч астрономічних одиниць від Сонця». «Це дозволило б встановити нові межі на частку темної матерії, що міститься в первісних чорних дірах».

 

Науковці припускають, що майбутня обсерваторія Віри Рубін (Великий синоптичний оглядовий телескоп) матиме чутливість, потрібну для виявлення спалахів, але поточна технологія вимагає певних інструкцій. «LSST матиме широке поле зору й оглядатиме все небо знову й знову, і шукатиме швидкоплинні спалахи», — сказав Лоб. «Інші телескопи можна швидко навести на відому ціль, але ми не знаємо, де саме шукати дев’яту планету. Ми здатні вказати тільки на широку ділянку неба, в якій вона може перебувати». Сіраж додав: «Здатність LSST оглядати небо двічі на тиждень надзвичайно цінна. Крім того, його неабияка чутливість дозволить виявити спалахи, спричинені відносно невеликими зіткненнями, які трапляються частіше, ніж великі».

 

У статті автори зосередили увагу на знаменитій дев’ятій планеті, яку розглядають першим кандидатом на виявлення. Хоча суть більшості гіпотез щодо дев’ятої планети — це передбачення існування допоки невідомої планети, але цим невідомим об’єктом може бути і чорна діра планетної маси.

 

«Дев’ята планета — переконливе пояснення спостережуваної скупченості деяких об’єктів за межами орбіти Нептуна. Якщо існування цієї планети вдасться підтвердити прямими спостереженнями в електромагнітному спектрі, це буде першим виявленням нової планети в Сонячній системі за два останні століття, не враховуючи Плутон», — сказав Сіраж. Він також додав, що невдача із реєстрацією випромінювання від дев’ятої планети чи інших намірів, таких як пропозиція відправити зонди для вимірювання гравітаційної взаємодії, — зробить ідею чорної діри захопливою. «Існує багато міркувань щодо альтернативних пояснень аномальних орбіт, які виявлено у зовнішній Сонячній системі. Одна із запропонованих ідей зводиться до того, що «Дев’ята планета» може бути чорною дірою розміром із грейпфрут і масою в п’ять — десять разів більше, ніж у Землі».

 

Увага, зосереджена на дев’яту планету, заснована як на важливому науковому значенні, яке може мати гіпотетичне відкриття чорної діри планетної маси в Сонячній системі, так і постійному інтересі до розуміння того, що міститься на окраїні Сонячної системи. «Околиця Сонячної системи — це наш задній двір. Знайти дев’яту планету — це як виявити двоюрідного брата, що живе в сараї за вашим будинком, про якого ви ніколи не знали», — сказав Лоб. «Це відразу ж спричинить питання: чому вона існує? Як вона отримала свої властивості? Чи мала вона вплив на історію Сонячної системи? Чи існують інші такі об’єкти?»

 

За інф. з сайту www.cfa.harvard.edu

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1