Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 24 11 16mАстрономи з науково-дослідного інституту астрофізики ліверпульського університету Джона Мурса (Liverpool John Moores University) виявили нове сімейство зір в центі нашої галактики. Це відкриття дає новий погляд на ранні етапи формування Галактики, зокрема походження кулястих зоряних скупчень, які утворилися на початку історії Молочного Шляху і містять, зазвичай, до мільйона зір. Результати науковців оприлюднив часопис «Щомісячні повідомлення Королівського астрономічного товариства».

 

 

Університет Джона Мурса входить до числа наукових організацій, які в міжнародній співпраці виконують Слоанівський цифровий огляд неба (Sloan Digital Sky Survey). Одним з проектів у рамках цього огляду є Експеримент з еволюції галактик обсерваторії Апач-Пойнт (The Apache Point Observatory Galactic Evolution Experiment, APOGEE). Для такого експерименту збирають дані в інфрачервоному діапазоні про сотні тисяч зір в Галактиці. Саме завдяки цим спостереженням в напрямку центра Галактики вдалося відкрити нову популяцію зір, яка містить такі з них, які спостерігали лише всередині кулястих зоряних скупчень.

 

news 24 11 16v

 

На зображенні показано ділянку розміром 20 кутових градусів (для порівняння, повний Місяць на небі має кутові розміри приблизно 0,5 градуса) внутрішньої частини Галактики у видимому світлі, як її видно із Землі. Темні плями на зображені спричинені поглинанням видимого світла щільними хмарами пилу. Бірюзове коло показує розташування центра Галактики, а червоні зірки вказують на положення нововиявлених зір. Багато з них збігаються з ділянками високого поглинання пилу, що пояснює, чому проект APOGEE був першим, де вдалося виявити існування цієї нової зоряної сім’ї. Фото з сайту http://astronomynow.com.

 

Це захопливе нове сімейство зір могло, можливо, належати до кулястих скупчень, які були зруйновані на «бурхливому» найпершому етапі формування галактичного центра. У такому разі на початку існування Галактики в ній мало б бути в 10 разів більше кулястих зоряних скупчень, ніж тепер. Це означає, що значна частина старих зір, що нині населяють внутрішні частини Галактики, можливо, були спочатку сформовані в кулястих скупченнях, які згодом були знищені.

 

Рікардо Шівон (Ricardo Schiavon), провідний дослідник проекту, зауважив: «Це дуже цікавий факт, що допомагає нам вирішувати важливі питання, зокрема, яка природа зір у внутрішніх частинах Галактики, як відбувалося утворення кулястих зоряних скупчень і яку роль вони зіграли у формуванні раннього Молочного Шляху, а також поширити ці знання на процеси формування інших галактик».

 

«Центр Молочного Шляху мало вивчений, бо він заблокований пилом для спостережень. Спостерігаючи в інфрачервоній ділянці спектра, випромінювання в якій пил поглинає менше, ніж видиме світло, виконавці проекту APOGEE можуть бачити центр галактики краще, ніж інші спостерігачі.

 

З наших спостережень ми можемо визначити хімічний склад тисяч зір, серед яких ми помітили велику кількість відмінних від основної маси зір у внутрішніх районах Галактики через дуже високий вміст в них азоту. Ми припускаємо, що ці зорі залишилися від часу, коли відбулося глобальне руйнування скупчень. Вони також можуть бути своєрідним «побічним продуктом» перших епізодів зореутворення, яке відбувалося на початку історії Галактики. Ми виконуємо подальші спостереження для перевірки цих гіпотез» — зауважив науковець.

 

За інф. з сайту http://astronomynow.com

 

 

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1