Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 03 04 18mПерша масштабна вікова мапа Молочного Шляху вказує на те, що наслідком періоду зореутворення, який тривав близько 4 мільярдів років, стала складна структура в центрі нашої галактики. Результати нового дослідження представила Марина Рейкуба (Marina Rejkuba) 3 квітня поточного року в рамках Європейського тижня астрономії та космічної науки (European Week of Astronomy and Space Science, EWASS) в Ліверпулі (Великобританія).

 

Молочний Шлях — це спіральна галактика з балджем (опуклість довкола ядра Галактики — Ред.) поперечником тисячі світлових років у центрі, що містить близько чверті загальної кількості зір. Попередні дослідження показали ― балдж має дві складові: популяцію зір малої металічності (складаються головно з водню і гелію — Ред.), що мають сферичний розподіл, та популяцію багатих металами зір. Останні складають утворення, схоже на витягнутий стрижень з «талією», або на подвійний біб арахісу. Проте аналіз віку зір досі дає суперечливі результати. Тепер міжнародна команда, яку очолювали астрономи з Європейської південної обсерваторії (ESO), проаналізували колір, яскравість та спектральні дані про хімію окремих зір для створення вікової мапи Молочного Шляху.

 

news 03 04 18v

 

Уявлення художника про вигляд «арахісу» в балджі Молочного Шляху. Фото з сайту www.sciencedaily.com.

 

Науковці використали модельовані та спостережні дані для мільйонів зір всередині Молочного Шляху з огляду в інфрачервоному діапазоні VISTA Variables in the Via Lactea (VVV) і порівняли їх з вимірами вмісту металів для близько 6000 зір всередині балджу зі спектроскопічного огляду, який виконували з допомогою спектрографа GIRAFFE/FLAMES на Дуже великому телескопі ESO.

 

«Ми проаналізували колір і яскравість зір, щоб знайти ті, які щойно досягли межі вичерпання свого водневого палива в ядрі, що є чутливим індикатором віку. Наші висновки не узгоджуються з уявленнями про дуже старий балдж Молочного Шляху, а вказують на те, що процес формування зір почався приблизно 11 мільярдів років тому і тривав близько 4 млрд років. Вік наймолодших зір, які ми бачимо, становить щонайменше 7 мільярдів років, тобто вони старші, ніж випливало з попередніх досліджень», ― сказала Рейкуба.

 

Отримані результати базуються на аналізі трьох ділянок інфрачервоної мапи VVV, які разом складають найбільший район, дотепер вивчений на балджі Молочного Шляху. У всіх трьох ділянках вікові ряди зір сумісні.

 

Франчіско Сурот Мадрид (Francisco Surot Madrid), головний автор дослідження, сказав: «Попередні дослідження показали нам, що багаті металами зорі в барі, ймовірно, будуть наймолодшими зорями. Хоча ми не можемо з даних, які використовуємо, з’ясувати належить зоря до бару («арахісу») чи до сферичної компонент, наші результати вказують на те, що стрижень був сформований приблизно 7 млрд років тому і після цього не було великої кількості газу з якого могли б формуватися зорі вздовж бару».

 

Кінцевою метою цього проекту є побудова мапи, що відображатиме історію зореутворення у всьому балджі Молочного Шляху.

 

Олена Валенті (Elena Valenti), співавтор дослідження, зауважила: «Остаточна мапа покаже нам швидкість зореутворення як функцію віку, так і металічності, для зір бару. Це стане важливою складовою повної історії про формування балджу Молочного Шляху».

 

За інф. з сайту www.sciencedaily.com підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1