Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 12 07 22Професійні астрономи та шанувальники найдавнішої науки про Космос діждалися цього дня — 12 липня 2022 року стали доступні широкому загалу перші зображення, отримані за допомогою космічного телескопа Джеймса Вебба.

 

Першу світлину оприлюднив на початку доби 12 липня за київським часом президент Джо Байден на спеціально скликаному в Білому домі брифінгу. На ній показано скупчення галактик SMACS 0723. Це перше «глибоке поле» Вебба. Воно охоплює ділянку неба розміром приблизно з піщинку, яку хтось на Землі тримає на відстані витягнутої руки, і показує тисячі галактик на крихітній ділянці величезного Всесвіту.

 

news 12 07 22v

Перше зображення, зроблене космічним телескопом Джеймса Вебба, — це найглибший і найчіткіший знімок далекого Всесвіту в інфрачервоних променях на тепер. Скупчення галактик SMACS 0723, відоме як Перше глибоке поле (First Deep Field) Вебба, переповнене деталями. Тисячі галактик, включаючи найслабкіші об’єкти, які коли-небудь спостерігали в інфрачервоному діапазоні, вперше з’явилися в полі зору Вебба. Фото з сайту NASA.

 

Знімок глибокого поля, отриманий за допомогою камери ближнього інфрачервоного діапазону Вебба (Near-Infrared Camera, NIRCam), є композицією зображень на різних довжинах хвиль. Їх отримали протягом 12,5 годин роботи приймача. Цікаво, що Космічний телескоп імені Габбла робив знімки глибоких полів протягом тижнів.

 

Скупчення галактик SMACS 0723 на зображенні є таким, яким воно було 4,6 мільярда років тому. Сукупна маса його галактик діє як гравітаційна лінза, збільшуючи набагато віддаленіші галактики позаду нього. Приймач NIRCam Вебба чітко сфокусував ці далекі галактики — вони мають крихітні слабкі структури, які ніколи раніше не бачили, зокрема зоряні скупчення та дифузні елементи. Дослідники незабаром почнуть дізнаватися більше про масу, вік, історію та склад галактик, оскільки Вебб призначено, зокрема, і для пошуку найдавніших галактики у Всесвіті.

 

NASA у партнерстві з ESA (Європейським космічним агентством) і CSA (Канадським космічним агентством) опублікує повний набір перших повнокольорових зображень від Вебба та спектроскопічних даних під час телевізійної трансляції, яка розпочнеться о 17 год 30 хв за київським часом (14:30 UTC) у вівторок, 12 липня, з Центру космічних польотів імені Ґоддарда в Грінбелті, штат Меріленд.

 

За інф. з сайту www.nasa.gov підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1