Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 09 12 17mНайдокладнішу 3-D мапу положення галактик в Місцевому надскупченні галактик та їхніх рухів протягом останніх 13,5 мільярдів років створила міжнародна команда астрономів. Мапу підготовлено на підставі вимірювань відстаней до 18 000 галактик. Вона показує траєкторію майже 1400 галактик, що лежать на відстані до 100 млн світлових років від Молочного Шляху. Результати дослідження оприлюднив The Astrophysical Journal.

 

«Вперше ми не лише візуалізуємо докладну структуру нашого Місцевого надскупчення галактик, але й бачимо, як ця структура розвивалася протягом історії еволюції Всесвіту», — зауважив співавтор дослідження Брент Таллі (Brent Tully) з Інституту астрономії Гавайського університету. За його словами: «Аналогія цього дослідження — вивчення сучасної географії Землі від початку руху тектонічних плит».

 

news 09 12 17 v

 

Астрономи визначили рух майже 1400 найближчих до нас галактик в Місцевому надскупченні галактик протягом 13,5 мільярдів років. Наша галактика Молочний Шлях показана жовтим кольором, а галактика Андромеди (M31), — червоним. Скупчення в Діві, велика кількість галактик з сукупною масою 600 трильйонів мас Сонця, — основний гравітаційний чинник — показано фіолетовим кольором. Фото з сайту http://astronomy.com.

 

Тривимірна мапа, що має як відео, так й інтерактивну, версії, показує — основний гравітаційний вплив на рух багатьох галактик Місцевого надскупчення галактик чинить їх скупчення в сузір’ї Діви (Virgo Cluster). Воно лежить на відстані 50 мільйонів світлових років у напрямку сузір’я Діви й містить близько 1500 галактик. Їхня сукупна маса в 600 трильйонів разів більша, ніж масса Сонця.

 

news 09 12 17 2v

 

Центральна частина скупчення галактик в сузір’ї Діви. Фото з сайту Astronomy Picture of the Day.

 

Протягом останніх 13 млрд років понад тисячу галактик потрапили під вплив гравітації скупчення в Діві, тобто вони назавжди перейшли на орбіти навколо його загального центру мас. Крім того, будь-яка галактика, яка нині лежить в межах 40 мільйонів світлових років від нього, зрештою буде також захоплена. На щастя, наша галактика Молочний Шлях лежить на відстані 10 мільйонів світлових років від цієї межі, але приблизно через 5 мільярдів років ми також об’єднаємось з галактикою Андромеди (M31).

 

Аналіз динамічної мапи дозволив науковцям виявити два основних потоки в нашому Місцевому надскупченні галактик (Local Supercluster). По-перше, всі галактики з «верхньої» півкулі мапи (де міститься і наш Молочний Шлях) рухаються відносно швидко вниз на великій відстані від малозаселеного галактиками регіону, відомого як «Місцева порожнина» (Local Void). По-друге, хоча майже всі галактики рухаються до скупчення в Діві, але багато їх з «верхньої» півкулі, схоже, також спрямовані до плоскої хмари галактик, яка існує навколо скупчення в Діві.

 

За інф. з сайту http://astronomy.com підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1