Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 09 04 20mДослідження астрономів Боннського та Гарвардського університетів ставить під сумнів фундаментальний принцип космології.

 

Куди б ми не дивилися, в космосі скрізь той самий порядок: багато обчислень астрофізиків базуються на цьому основному принципі. Однак, нещодавнє дослідження науковців з Боннського та Гарвардського університетів поставило цей принцип під сумнів. Якщо отримані ними результати буде підтверджено, це спричинить до перегляду багатьох припущень щодо властивостей Всесвіту. Результати оприлюднив журнал Astronomy & Astrophysics і вони вже доступні в Інтернеті.

 

З моменту Великого Вибуху Всесвіт розширюється, як розбухає щойно зліплений рулет із родзинками, поставлений у тепле місце. Ще недавно астрономи вважали, що таке збільшення розмірів відбувається рівномірно в усіх напрямках, як при хорошому дріжджовому тісті. Астрофізики називають це ізотропією. Багато розрахунків щодо основних властивостей Всесвіту базуються на цьому припущенні. Можливо, що вони всі помилкові — чи, принаймні, неточні — завдяки переконливим спостережним даним та їх аналізу, які виконалинауковці з університетів Бонна та Гарварду.

 

Ці науковці вперше перевірили гіпотезу про ізотропію новим методом, який дає змогу отримати надійніші дані, ніж раніше. І результат є несподіваним: згідно з цим методом, деякі ділянки космічного простору розширюються швидше, ніж мало бути, а інші — повільніше, ніж очікувалося. «За будь-яких обставин такий висновок випливає з наших вимірювань», — заявив Костянтинос Міґкас (Konstantinos Migkas) з Інституту астрономії імені Арґеландера Боннського університету.

 

news 09 04 20 1vСині ділянки розширюються повільніше, ніж очікувалося, жовті — швидше. При ізотропії зображення було б однотонно червоним. Фото з сайту www.eurekalert.org.

 

Міґкас та його колеги розробили для свого дослідження новий, ефективний тест на ізотропію. Він заснований на спостереженнях скупчень галактик — у якомусь сенсі це як родзинки в дріжджовому кексі. Скупчення випромінюють рентгенівські промені, які можна зареєструвати на орбіті Землі (в даному випадку це зробили рентгенівські телескопи «Чандра» та XMM-Newton). Температуру скупчень галактик можна обчислити, зважаючи на певні характеристики випромінювання. Також можна виміряти їх яскравість. Що вища температура, то яскравіше вони світяться.

 

В ізотропному Всесвіті діє просте правило. Що далі від нас небесний об’єкт, то швидше він віддаляється від нас. Отже, з його швидкості можна встановити його відстань від нас, незалежно від напрямку, в якому лежить об’єкт. Принаймні, так досі вважали астрономи. «Проте, насправді, наші вимірювання яскравості, схоже, суперечать значенням відстаней, визначеним за вищевказаним правилом», — зауважив Міґкас.

 

Відомо, що кількість світла, яке досягає Землі, зменшується зі збільшенням відстані. Отже, кожен, кому відома світність небесного тіла і відстань до нього, знає, яким має бути його яскравість на зображенні, отриманому за допомогою телескопа. Якраз на цьому етапі науковці зіткнулися з розбіжностями, які важко узгодити з гіпотезою про ізотропію: деякі скупчення галактик набагато слабкіші, ніж очікувалося. Їхня відстань від Землі, ймовірно, набагато більша, ніж обчислено на підставі їх швидкості. Водночас для деяких інших скупчень ситуація протилежна.

 

news 09 04 20 2v

Розподіл на небі 313 скупчень галактик, які аналізували дослідники. Чотири скупчення галактик, які спостерігали за допомогою телескопа «Чандра», показані для прикладу. Фото з сайту www.eurekalert.org.

 

«Цьому є лише три можливі пояснення», — констатує Міґкас, який є докторантом професора Томаса Рейпріха (Thomas Reiprich) в Інституті Арґеландера. «По-перше, можливо, що рентгенівське випромінювання, інтенсивність якого ми виміряли, ослаблене на шляху від скупчень галактик до Землі. Таке можуть спричинити ще невідкриті газопилові хмари всередині Молочного Шляху чи за його межами. Однак у раніше виконаних тестах ми виявили цю невідповідність між вимірюванням та теорією не лише в рентгенівських променях, але й на інших довжинах хвиль. Вкрай малоймовірно, що якась речовина туманності однаково поглинає різні види випромінювання.»

 

Друга можливість — це так звані «великорозмірні потоки» («bulkflows»). Це групи сусідніх скупчень галактик, які постійно рухаються у певному напрямку — наприклад, завдяки деяким структурам у просторі, що є джерелом потужної гравітації. Вони притягують до себе скупчення галактик і, таким чином, змінюють їхню швидкість (а отже, й відстань до них). «Цей ефект також означав би, що багато обчислень щодо властивостей місцевого Всесвіту є неточними і їх доведеться повторити», — пояснив Міґкас.

 

Третя можливість є найбільш серйозною: що робити, якщо Всесвіт взагалі не є ізотропним? Що робити, якщо — говорячи образно, — дріжджі в рулоні з галактиками-родзинками розподілені так нерівномірно, що в деяких місцях «родзинки» швидко рухаються разом з «тістом», а в інших регіонах майже не рухаються з місця? Така анізотропія може, наприклад, бути наслідком властивостей таємничої темної енергії, що є рушійною силою для прискореного розширення Всесвіту. Однак досі відсутня теорія, яка б узгодила дію темної енергії зі спостережними даними. «Якщо вдасться розробити таку теорію, це може значно прискорити пошуки, пов’язані з природою цієї форми енергії», — впевнений Міґкас.

 

Виконане дослідження базується на даних про понад 800 скупчень галактик, для 300 з яких дані аналізували автори. Дані для решти скупчень взіті з результатів раніше опублікованих досліджень. Аналіз рентгенівських даних був таким вимогливим, що тривав кілька місяців. Науковці очікують, що новий рентгенівський телескоп eROSITA в найближчі роки виявить ще кілька тисяч скупчень галактик. Тільки тоді стане зрозуміло, чи справді варто відмовитися від гіпотези про ізотропію.

 

За інф. з сайту www.eurekalert.org підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1