Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

Моделювання показало, що ультрадифузні галактики мають незвичне походження.

 

news 07 09 21 1v

 

Міжнародна група астрономів пролила світло на загадкове явище у Всесвіті: невловимі для спостережень ультрадифузні галактики (ultradiffuse galaxies, UDG). Це карликові галактики, зорі яких розкидані на великій ділянці неба. Внаслідок цього яскравість галактик надзвичайно низька й тому виявляти їх дуже важко. Результати науковців оприлюднив журнал Nature Astronomy.

 

Дослідники за допомогою моделювання виявили кілька «згаслих» UDG, тобто таких, де не відбувається формування нових зір, в ділянках Всесвіту з низькою густиною речовини. «Те, що ми виявили, суперечить теоріям утворення галактик, бо згаслі карлики мають перебувати в скупченнях галактик. Тільки за таких умов вони можуть втратити газ і перестати утворювати зорі», — сказала Лаура Салес (Laura Sales), астроном з Каліфорнійського університету в США і керівник наукової групи, що виконала нове дослідження.

 

Згаслі UDG, виявлені науковцями, не належать до скупчень галактик — вони ізольовані. Дослідники змогли простежити їхню еволюцію назад у часі, щоб показати: вони виникли на «зворотних орбітах» (backsplash orbits). Тобто об’єкт, який нині має вигляд ізольованої галактики, в минулому був супутником більш масивної системи. Це чимось нагадує комету, яка періодично проходить повз Сонце, але протягом великого проміжку часу на своїй орбіті проводить ізольовано від більшості об’єктів Сонячної системи.

 

news 07 09 21 2v

Рух синьої ультрадифузної галактики в скупчення галактик та її викидання у подальшому як червоної ультрадифузної галактики (яка вже втратила газ). Фото з сайту https://cosmosmagazine.com.

 

«Ізольовані галактики та галактики-супутники мають різні властивості, бо фізика їх еволюції досить різна», — підкреслила Салес. «Ці галактики зворотних орбіт спричиняють зацікавленість астрономів, бо їхні властивості схожі з властивостями галактик-супутників у системі, до якої вони колись належали, але нині ми їх спостерігаємо ізольованими від системи».

 

За кількістю зір ультрадифузна галактика схожа на карликову зоряну систему — містить від 10 до 100 разів менше зір, ніж Молочний Шлях. Але розміри галактики співмірні з розмірами Молочного Шляху, що спричиняє її надзвичайно низьку поверхневу яскравість. В цьому особливість таких зоряних систем.

 

Салес наголосила, що маса гало темної матерії карликової галактики щонайменше в 10 разів менша, ніж Молочного Шляху, а розміри схожі. Однак UDG порушують це правило і показують радіальну протяжність, що притаманна набагато більшим галактикам.

 

«Одна з поширених теорій, які пояснюють особливості цих галактик, полягала в тому, що UDG — це “невдалі молочні шляхи”, тобто їм судилося бути галактиками, схожими на Молочний Шлях, але вони чомусь не змогли сформувати зорі», — сказав Хосе Бенавідес (José A Benavides), аспірант Інституту теоретичної та експериментальної астрономії (Аргентина) і перший автор наукової статті.

 

«Тепер ми знаємо, що цей сценарій не може пояснити всіх особливостей UDG. Тож нині йде розробка нових теоретичних моделей формування таких галактик. Ці моделі спираються на не на один, а на кілька, механізмів, здатних привести до утворення ультрадифузних галактик».

 

За словами Салес, цінність нової роботи подвійна. По перше, моделювання під назвою TNG50, яке використали дослідники, дало змогу передбачити UDG з характеристиками, схожими до реально спостережуваних. По-друге, дослідники виявили кілька рідкісних згаслих UDG, механізм утворення яких незрозумілий зовсім.

 

«Використовуючи TNG50 як “машину часу”, щоб побачити, як UDG потрапили туди, де їх нині спостерігають астрономи, ми виявили, що ці об’єкти кілька мільярдів років до цього були супутниками, але потім їх викинуло на дуже еліптичну орбіту і тепер ми їх бачимо як ізольовані галактики», — сказала Салес.

 

Дослідники також повідомляють, що згідно з їхнім моделюванням, згаслі UDG зазвичай можуть становити 25% ультрадифузної популяції галактик. Однак зі спостережень виявлено значно менший відсоток.

 

«Це означає, що багато карликових галактик, що ховаються у пітьмі Всесвіту, могли лишитися непоміченими для наших телескопів», — зазначила Салес. «Ми сподіваємося, що наші результати надихнуть на нові стратегії дослідження Всесвіту з низькою світністю, які дозволять зробити повний перепис цієї популяції карликових галактик».

 

За інф. з сайту https://cosmosmagazine.com підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1