Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Зображення Сонця з високою роздільною здатністю показують, як спалахи впливають на його атмосферу

20 жовтня 2024

 

Сонячні спалахи — це дивовижна річ, яка має глибокий вплив на те, що астрономи називають «космічною погодою». Ці події змінюються залежно від 11-річного циклу активності Сонця, вивільняючи в космос величезну кількість випромінювання в усьому електромагнітному спектрі (від ультрафіолетового до рентгенівського). Наслідки спалахів земляни спостерігають з незапам’ятних часів, зокрема полярні сяйва у високих широтах, але предметом вивчення та прогнозування вони є лише близько півтора століття. Однак про ці драматичні події науковці ще багато чого не знають.

Докладніше:

Астрономи виявили, що дані від «Вебба» суперечать моделям реіонізації

11 жовтня 2024

 

Реіонізація — це критичний період, коли перші зорі та галактики змінили фізичну структуру свого довкілля, а згодом і всього Всесвіту. Загальноприйняті теорії стверджують, що ця епоха закінчилася приблизно через 1 мільярд років після Великого Вибуху. Однак, якщо розрахувати цю віху за допомогою даних спостережень космічного телескопа Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), реіонізація завершилася б принаймні на 350 мільйонів років раніше, ніж очікували досі астрономи. Про це йдеться в новій статті, опублікованій у Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

Звідки беруться квазари — найяскравіші, найпотужніші об’єкти у Всесвіті? Британські дослідники виявили, що вони запалюються внаслідок зіткнення галактик.

 

news 28 04 23 v

 

Квазари, або «квазізоряні астрономічні об’єкти» (“quasi-stellar astronomical objects”), астрономи вперше виявили в 1962 році. Відтоді астрофізиків цікавило питання, що може забезпечити живлення цих об’єктів. Адже їм якимось чином вдається зібрати яскравість трильйона Сонць в об’єм розміром з Сонячну систему.

 

Дослідники з Шеффілдського і Гартфордширського університетів опрацювали спостережні дані, отримані за допомогою телескопа Ісаака Ньютона в Ла-Пальма на Канарських островах, щоб знайти ознаки злиття галактик навколо квазарів.

 

У всіх галактиках є газ та інша речовина. Велика частина цього газу лежить поза досяжністю надмасивних чорних дір, які містяться в центрах більшості галактик.

 

Але зіткнення галактик спрямовують цей газ до надмасивних чорних дір, де він зрештою стає жертвою величезної гравітації «бегемота» в центрі галактики. Незадовго до того, як у галактиках, що зливаються, надмасивна чорна діра поглине газ, він виділить надзвичайну кількість випромінювання. І вуаля (подивіться-но — Ред.), народився квазар.

 

Спотворені структури у зовнішніх областях галактик, які містять квазари, свідчать про такий генезис.

 

Астрофізики порівняли 48 галактик з квазарами з понад сотнею галактик без квазарів. Результати показують, що галактики з квазарами приблизно втричі частіше взаємодіють або стикаються з іншими галактиками.

 

«Квазари — одне з найекстремальніших явищ у Всесвіті, й те, що ми бачимо, ймовірно, показує майбутнє нашої галактики Молочний Шлях, коли вона зіткнеться з галактикою Андромеди приблизно через п’ять мільярдів років», — сказав професор Клайв Тадгантер (Clive Tadhunter) з Шеффілдського університету. «Захопливо спостерігати за цими подіями і нарешті зрозуміти, чому вони відбуваються, але, на щастя, Земля ще деякий час не буде близько до одного з таких апокаліптичних епізодів».

 

«Це сфера, про яку вчені всього світу прагнуть дізнатися більше», — додав доктор Джонні Пірс (Jonny Pierce) з Гартфордширського університету. «Однією з головних наукових мотивацій для створення космічного телескопа Джеймса Вебба було вивчення найдавніших галактик у Всесвіті. І “Вебб” здатний виявляти світло навіть від найвіддаленіших квазарів, що виникло майже 13 мільярдів років тому. Квазари відіграють головну роль у нашому розумінні історії Всесвіту і, можливо, також майбутнього Молочного Шляху».

 

За інф. з сайту https://cosmosmagazine.com підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1