Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 22 07 20mДуже великий телескоп (Very LargeTelescope, VLT) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) отримав перше в історії зображення молодої зорі, схожої на Сонце, в супроводі двох великих екзопланет. Зображення систем з кількома екзопланетами дуже рідкісні, й астрономи досі ніколи прямо не спостерігали більше однієї планети, яка обертається навколо зорі, схожої на Сонце. Спостереження можуть допомогти астрономам зрозуміти, як формувалися та еволюціонували планети в Сонячній системі.

 

Лише кілька тижнів тому в ESO за допомогою VLT отримали якісне зображення планетної система, що перебуває на етапі формування. Тепер той же телескоп і той самий приймач випромінювання дали змогу отримати перший прямий знімок планетної системи навколо зорі TYC 8998-760-1, схожої на Сонце. Вона лежить від Землі на відстані приблизно 300 світлових років.

 

«Це відкриття показує нам космічне середовище, яке дуже схоже на Сонячну систему, але на значно більш ранньому етапі еволюції», — сказав Олександр Бон (AlexanderBohn), докторант Лейденського університету в Нідерландах, який очолив нове дослідження. Його результати оприлюднив The Astrophysical Journal Letters.

 

«Хоча астрономи опосередковано (методами не прямих спостережень — Ред.) виявили тисячі екзопланет у нашій галактиці, лише невелику їх частку вдалося спостерігати прямо», — сказав співавтор дослідження Меттью Кенворті (Matthew Kenworthy), доцент Лейденського університету. Він додав, що «прямі спостереження важливі у пошуку планетних систем, які можуть бути придатними для життя». Прямі знімки двох і більше екзопланет навколо зорі ще рідкісніші; досі в такий спосіб спостерігали дві системи, обидві навколо зір, помітно відмінні від Сонця. Нове зображення, отримане за допомогою VLT ESO, — це перше пряме зображенням кількох екзопланет навколо зорі, що схожа на Сонце. Дуже великий телескоп став першим телескопом, який дав змогу отримати найперше пряме зображення екзопланети ще в 2004 році, коли він зареєстрував пляму світла біля коричневого карлика.

 

«Наша група тепер змогла сфотографувати два газові гіганти, що обертаються навколо молодої зорі — аналога Сонця», — сказала Маддалена Реджіані (Maddalena Reggiani), науковець з Левенського католицького університету в Бельгії, яка також брала участь в дослідженні. На новому зображенні дві планети видно як дві яскраві точки світла, віддалені від їхньої материнської зорі, що міститься у верхньому лівому куті кадру. Отримавши зображення в різний час, науковці змогли відрізнити ці планети від зір фону.

 

news 22 07 20 1v

На світлині, отриманій за допомогою приймача SPHERE на Дуже великому телескопі Європейської південної обсерваторії, видно зорю TYC 8998-760-1 з сузір’я Мухи і дві її екзопланети-гіганти —TYC 8998-760-1b та TYC 8998-760-1c. Уперше астрономи прямо спостерігали понад одну планету на орбіті зорі, схожої на Сонце. Планети видно як дві яскраві точки в центрі (TYC 8998-760-1b) і внизу праворуч (TYC 8998-760-1c) кадру — їх показано стрілками. На зображенні також видно інші яскраві точки— це зорі тла. Отримавши зображення в різний час, науковці змогли відрізнити планети від зір тла. Зображення зробили, заблокувавши світло від молодої зорі (у верхньому лівому куті) за допомогою коронаграфа, що дає змогу виявляти слабкі за яскравістю планети. Яскраві й темні кільця, які видно довкола зображення зорі, — це оптичні артефакти. Фото з сайту www.eso.org.

 

Газові гіганти обертаються навколо своєї материнської зорі на відстані приблизно в 160 і 320 разів більше, ніж відстані Землі від Сонце. Тобто ці планети лежать набагато далі від своєї зорі, ніж Юпітер або Сатурн — найбільші планети-гіганти в Сонячній системі. Їхні відстані від Сонця лише у 5 та 10 разів більше відстані Земля — ​​Сонце. Науковці також виявила, що екзопланети набагато масивніші, ніж планети-гіганти Сонячної системи. Маса внутрішньої планети в 14 разів більша, ніж маса Юпітера, а зовнішньої — вшестеро.

 

Група Бона отримала зображення цієї системи під час пошуку молодих, великих планет навколо зір, як наше Сонце, але набагато молодших. Зорі TYC 8998-760-1, що міститься у південному сузір’ї Мухи, лише 17 мільйонів років. Бон говорить про неї як про «дуже молоду копію Сонця».

 

news 22 07 20 2vНа цій мапі зоряного неба показано місце розташування системи TYC 8998-760-1. Її позначено червоним колом. Більшість зір, показаних на мапі, за хороших умов видно неозброєним оком. Фото з сайту www.eso.org.

 

Ці зображення вдалося отримати завдяки можливостям приймача SPHERE, який встановлено на Дуже великому телескопі ESO в чилійській пустелі Атакама. SPHERE блокує яскраве світло від зорі за допомогою пристрою під назвою коронаграф, що дає змогу бачити набагато слабкіші планети. Якщо старі планети, такі, як в Сонячній системі, занадто холодні, щоб їх можна було знайти в такий спосіб, то молоді планети мають вищі температури й тому світяться яскравіше в інфрачервоних променях. Зробивши кілька знімків торік, а також використавши дані спостережень 2017 року, група науковців підтвердила, що дві екзопланети належать до однієї планетної системи.

 

Подальші спостереження за цією системою, зокрема за допомогою майбутнього Надзвичайно великого телескопа (Extremely Large Telescope, ELT) ESO, дадуть можливість астрономам перевірити, чи сформувалися ці планети в їх поточному місці, віддаленому від зорі, чи вони мігрували з інших орбіт. ELT ESO також допоможе дослідити взаємодію двох молодих планет в одній системі. Бон робить висновок: «Можливість того, що за допомогою майбутніх інструментів, зокрема тих, які астрономи встановлять на ELT, можна буде виявити навіть планети меншої маси навколо цієї зорі, — це важлива віха в розумінні планетних систем. Вона може мати наслідки для вивчення історії Сонячної системи».

 

За інф. з сайту www.eso.org підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1