Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 30 07 19mНайновіший мисливець планет NASA, супутник з пошуку екзопланет методом транзитів (Transiting Exoplanet Survey Satellite, TESS), виявив три нових світи навколо відносно близької до нас зорі — один трохи більший, ніж Земля, а два інших такі, яких немає в Сонячній системі. Ці об’єкти «закривають» відомий зі спостережень розрив у розмірах відомих планет і обіцяють бути одними з найцікавіших цілей майбутніх досліджень. Статтю, в якій подано опис нової екзопланетної системи, оприлюднив журнал Nature Astronomy.

 

TESS Object Interest (TOI) 270 це слабка, холодна зоря, яку частіше ідентифікують за її назвою в каталозі: UCAC4 191-004642. Вона належить до зір класу М, приблизно на 40 % менша від Сонця як розміром, так і масою, а температура її поверхні приблизно на третину нижча, ніж у Сонця. Зоря та її планетна система містяться від Землі на відстані приблизно 73 світлових років у напрямку південного сузір’я Живописця.

 

news 30 07 19 1v

 

Інфографіка, що ілюструє основні особливості системи TOI 270, розташованої на відстані приблизно 73 світлових років у напрямку південного сузір’я Живописця. Три відомі планети виявлено з допомогою космічного телескопа TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite, Супутник з пошуку екзопланет методом транзитів), що належить NASA. На вставках подано інформацію про планети, зокрема відносні розміри, як порівняти їх із Землею. Температури, вказані для планет TOI 270, — це рівноважні температури, обчислені без урахування впливу будь-яких можливих атмосфер. Фото з сайту www.nasa.gov.

 

Найближча до зорі планета, TOI 270 b, ймовірно, має тверду поверхню й приблизно на 25 % більша, ніж Земля. Вона обертається навколо зорі з періодом 3,4 доби на відстані приблизно в 13 разів ближче, ніж відстань Меркурія до Сонця. Науковці, на підставі статистичних досліджень відомих екзопланет такого розміру, вважають, що маса TOI 270 b в 1,9 рази більша, ніж у Землі.

 

Завдяки близькій відстані до зорі планета b є гарячим світом. Її рівноважна температура, тобто температура, що залежить лише від енергії, яку планета отримує від зорі, — без урахування додаткових ефектів потепління від можливої ​​атмосфери, становить майже 254 градуси за шкалою Цельсія.

 

Інші дві планети — TOI 270 c і d, відповідно, в 2,4 і 2,1 рази більші, ніж Земля, й обходять довкола зорі кожні 5,7 і 11,4 доби. Хоча їхні розміри приблизно на половину менші, ніж у Нептуна, обидві планети можуть бути схожі на нього. У їхньому складі переважають гази, а не тверді речовини, і їхні маси приблизно в 7 і 5 разів більші, ніж маса Землі.

 

Усі планети лежать близько до зорі, а це означає, що вони роблять один оберт навколо осі протягом періоду обертання навколо зорі. Така синхронізація періодів обертання приводить до того, що до зорі завжди повернутий один бік планети, як і в Місяця на його орбіті навколо Землі.

 

toi270rotatingplanets

 

Ілюстрації кожної планети в системі TOI 270, що дають змогу порівняти й побачити відмінності між ними. Температури, вказані для планет TOI 270, є рівноважними температурами, обчисленими без урахування впливу будь-яких можливих атмосфер. Фото з сайту www.nasa.gov.

 

Планети c і d найкраще можна охарактеризувати як міні-Нептуни, тип планети, яких немає у нашій власній планетній системі. Дослідники сподіваються, що подальше вивчення ТОІ 270 може допомогти пояснити, як два з цих міні-Нептунів виникли поряд зі світом майже такого розміру, як Землі.

 

«Цікавим аспектом цієї системи є те, що її планети закривають чітко встановлений розрив у відомих планетних розмірах», — сказав співавтор дослідження Фран Позуелос (Fran Pozuelos) з університету Льєжа в Бельгії. «Нечасто планети мають розміри від 1,5 до двох разів більше розмірів Землі з причин, ймовірно пов’язаних із способом формування планет, але це все ще дуже суперечлива тема. TOI 270 — це прекрасна лабораторія для вивчення меж цього розриву і вона допоможе нам краще зрозуміти, як планетні системи формуються та розвиваються».

 

Команда Максиміліана Ґюнтера (Maximilian Günther) з Массачусетського технологічного інституту в Кембриджі, який очолював дослідження, особливо зацікавлена ​​у найвіддаленішій планеті, TOI 270 d. Команда оцінює її рівноважну температуру приблизно в 66 градусів °С. Це робить планету найбільш поміркованим світом у системі, що саме собою є рідкістю серед відомих транзитних планет.

 

«TOI 270 розташована на небі ідеально для вивчення атмосфер її зовнішніх планет за допомогою майбутнього космічного телескопа Джеймса Вебба», — сказала учасниця дослідження Адіна Файнштейн (Adina Feinstein), докторантка з Чиказького університету. «Вебб буде спостерігати цю систему понад півроку, що може забезпечити цікаві порівняльні дослідження між атмосферами ТОІ 270 c і d».

 

news 30 07 19 2v

 

Система TOI 270 така компактна, що Юпітер та орбіти його супутників у Сонячній системі, найкраще підходять для порівняння, наведеного на цьому малюнку. Фото з сайту www.nasa.gov.

 

Науковці сподіваються, що подальші дослідження можуть виявити додаткові планети поза трьома відомими нині. Якщо планета d землеподібна зі щільною атмосферою, то її поверхня є занадто гарячою для існування рідкої води, що є основною вимогою для наявності життя. Однак наступні дослідження можуть виявити додаткові землеподібні планети на дещо більших відстанях від зорі, де нижча температура могла б дати шанс воді бути у рідкому стані на їхніх поверхнях.

 

За інф. з сайту www.nasa.gov підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1