Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Розв’язок астрофізичної проблеми пов’язує темну матерію та надмасивні чорні діри

24 липня 2024

Нове дослідження, можливо, виявило зв’язок між надмасивними чорними дірами та частинками темної матерії, що могло б вирішити проблему, яка десятиліттями турбувала астрофізиків: «проблему останнього парсека».

 

 

Торік міжнародна група дослідників виявила фоновий «гул» гравітаційних хвиль. Вони припустили, що цей фоновий сигнал виходить від мільйонів пар надмасивних чорних дір, що зливаються.

 

Надмасивні чорні діри в сотні тисяч до мільярдів разів більші за масою, ніж Сонце. Але теорія вказує на те, що такі злиття між парами надмасивних чорних дір не мають відбутися. Оскільки спостерігати такі об’єкти надзвичайно важко, астрофізикам доводиться покладатися на теоретичне моделювання, щоб зрозуміти динаміку пар чорних дір.

Read more

Головній астрономічній обсерваторії НАН України — 80 років

14 липня 2024

17 липня 2024 року виповнюється 80 років від часу заснування Головної астрономічної обсерваторії (ГАО) Національної академії наук України.

 

 

Зусиллями кількох поколінь астрономів ГАО перетворилась у відому наукову установу, яка має висококваліфіковані кадри та займає провідне місце з різних напрямів астрономії. Обсерваторія має тісні наукові зв’язки з багатьма астрономічними закладами України та світу. Вона була ініціатором і учасником міжнародних програм і проєктів, зокрема створення Каталогу фундаментальних слабких зір та фотографічного огляду неба, спостереження комети Галлея, визначення варіацій глобальних характеристик Сонця, а також брала участь у підготовці та здійсненні космічних проєктів ВЕГА, ФОБОС, КОРОНАС та інших.

 

З нагоди ювілею в ГАО 1517 липня поточного року відбудеться Міжнародна наукова конференція «Головна астрономічна обсерваторія НАН України — від 1944 р. і надалі. Вплив міжнародної співпраці».

 

За інф. з сайту ГАО НАН України підготував Іван Крячко

Пошук інформації на порталі

news 12 03 18mЩо більше сонячних обсерваторій, то краще: науковці розробили нові моделі, щоб з’ясувати, як поширюються ударні хвилі, спричинені викидами корональної маси (coronal mass ejections, CME) з Сонця. Моделі вдалося побудувати завдяки об’єднанню даних, отриманих від трьох космічних апаратів NASA. Це дозволило набагато надійніше відтворити процес поширення CME, ніж у разі використання даних спостережень одного з таких космічних зондів.

 

Майже так, як кораблі, рухаючись по воді, утворюють хвилі, CME спричиняють збурення в міжпланетному просторі, вириваючись з Сонця на великих швидкостях й утворюючи хвилю частинок високої енергії. Ці частинки можуть викликати зміну космічної погоди навколо Землі й створювати небезпеку для космічних апаратів та астронавтів.

 

news 12 03 18v

 

Використавши дані спостережень трьох різних космічних апаратів, науковці розробили нові 3-D моделі, що відтворюють структуру викидів корональної маси (coronal mass ejections, CME) та вказують на особливості ударних хвиль, спричинених цими викидами. Рожеві лінії показують структуру CME, а жовті лінії — ударної хвилі, побічного ефекту CME, що здатна викликати зміни космічної погоди біля Землі. Фото з сайту www.nasa.gov.

 

Розуміння структури ударної хвилі, особливо того, як вона розвивається та прискорюється, є ключем до прогнозування наслідків змін в навколоземному просторі. Але без великої кількості датчиків, розкиданих у міжпланетному просторі, такі дані неможливо отримати прямо. Замість цього, науковці мають створювати моделі, які використовують супутникові спостереження CME, щоб імітувати поведінку спричиненої такими викидами ударної хвилі.

 

Науковці Рюн-Янґ Квон (Ryun-Young Kwon), геліофізик з Університету Джорджа Мейсона (м. Фейрфакс, шт. Вірджинія) та Лабораторії прикладної фізики (Applied Physics Laboratory, APL) університету Джона Гопкінса (м. Лорел, шт. Меріленд), а також астрофізик з APL Анджелос Вурлідас (Angelos Vourlidas), вивчили дані спостережень двох різних викидів, отримані трьома космічними апаратами: Сонячною і геліосферною обсерваторією (Solar and Heliospheric Observatory, SOHO) та однаковими апаратами Solar Terrestrial Relations Observatory (STEREO). Один викид речовини відбувся у березні 2011 року, а другий — в лютому 2014 р.

 

Спостереження від трьох космічних апаратів, які майже рівномірно оточили Сонце, дозволили науковцям відтворити 3-D структуру і траєкторію кожного CME, а також ударних хвиль. Було підтверджено теоретичні передбачення про те, що потужність ударної хвилі найвища довкола передньої частини CME; обабіч боків вона менша. Окрім швидкості й потужності потоку високо енергетичних частинок, вперше вдалося виміряти густину плазми навколо ударної хвилі.

 

Всі ці фактори є визначальними для оцінки небезпеки, яку можуть завдати CME космічним апаратам та астронавтам, що перебувають у навколоземному просторі. Результати науковців оприлюднив 13 лютого 2018 р. Journal of Space Weather and Space Climate («Журнал космічної погоди та космічного клімату»).

 

За інф. з сайту www.nasa.gov підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1