Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Розв’язок астрофізичної проблеми пов’язує темну матерію та надмасивні чорні діри

24 липня 2024

Нове дослідження, можливо, виявило зв’язок між надмасивними чорними дірами та частинками темної матерії, що могло б вирішити проблему, яка десятиліттями турбувала астрофізиків: «проблему останнього парсека».

 

 

Торік міжнародна група дослідників виявила фоновий «гул» гравітаційних хвиль. Вони припустили, що цей фоновий сигнал виходить від мільйонів пар надмасивних чорних дір, що зливаються.

 

Надмасивні чорні діри в сотні тисяч до мільярдів разів більші за масою, ніж Сонце. Але теорія вказує на те, що такі злиття між парами надмасивних чорних дір не мають відбутися. Оскільки спостерігати такі об’єкти надзвичайно важко, астрофізикам доводиться покладатися на теоретичне моделювання, щоб зрозуміти динаміку пар чорних дір.

Read more

Головній астрономічній обсерваторії НАН України — 80 років

14 липня 2024

17 липня 2024 року виповнюється 80 років від часу заснування Головної астрономічної обсерваторії (ГАО) Національної академії наук України.

 

 

Зусиллями кількох поколінь астрономів ГАО перетворилась у відому наукову установу, яка має висококваліфіковані кадри та займає провідне місце з різних напрямів астрономії. Обсерваторія має тісні наукові зв’язки з багатьма астрономічними закладами України та світу. Вона була ініціатором і учасником міжнародних програм і проєктів, зокрема створення Каталогу фундаментальних слабких зір та фотографічного огляду неба, спостереження комети Галлея, визначення варіацій глобальних характеристик Сонця, а також брала участь у підготовці та здійсненні космічних проєктів ВЕГА, ФОБОС, КОРОНАС та інших.

 

З нагоди ювілею в ГАО 1517 липня поточного року відбудеться Міжнародна наукова конференція «Головна астрономічна обсерваторія НАН України — від 1944 р. і надалі. Вплив міжнародної співпраці».

 

За інф. з сайту ГАО НАН України підготував Іван Крячко

Пошук інформації на порталі

Хоча каталог екзопланет містить понад 5000 відомих світів, відкриття екзосупутника — це зовсім інша історія.

 

news 09 12 23 1v

 

У новому дослідженні дует вчених слідує за Обі-Ваном Кенобі із «Зоряні війни: Нова надія» щодо повідомлення про виявлення двох супутників, які обертаються навколо планет за межами Сонячної системи. Коротше кажучи, вони не впевнені, що перші в історії людства виявлення екзосупутника точні. Висновки з дослідження також показують: такі супутники загалом можуть проявляти себе лише в тому разі, якщо вони дуже великі.

 

Дослідження засвідчує: хоча немає підстав припускати, що супутники не обертаються навколо екзопланет в інших планетних системах, знайти їх — складна справа. За три десятиліття з моменту першого виявлення планети за межами Сонячної системи або «екзопланети» каталог таких об’єктів навколо інших зір розширився до понад 5000 підтверджених прикладів. Проте будь-які можливі позасонячні супутники або «екзосупутники», що обертаються навколо цих планет, уникали астрономів.

 

Так було до 2018 року, коли астрономи стали вважати, що вони нарешті помітили екзосупутник навколо планети Кеплер-1625 b, схожого на Юпітер світу, розташованого приблизно за 8000 світлових років від Землі. Потім, у січні 2022 року, астрономи повідомили, що вони помітили другий екзосупутник, цього разу на орбіті екзопланети Kepler-1708 b, газового гіганта, маса якого в 4,6 рази перевищує масу Юпітера, розташованого на відстані 5400 світлових років від Землі. Причому цю екзопланету виявили лише у 2021 році.

 

Але це означало, що з понад 5000 відомих екзопланет лише біля двох знайдено супутники. Однак це не надто хвилювало астрономів, бо вони вважали, що самі планети неймовірно далекі, а екзосупутники мають бути набагато меншими, ніж екзопланети. Отже, їх набагато важче знайти, чи не так? Проте зараз навіть ці знахідки викликають сумніви.

 

«Екзосупутники лежать так далеко, що ми не можемо побачити їх прямо, навіть за допомогою найпотужніших сучасних телескопів», — сказав Рене Геллер (René Heller), керівник групи та науковий співробітник Інституту дослідження Сонячної системи Макса Планка (Max Planck Institute for Solar System Research, MPS). «Ми хотіли б підтвердити відкриття екзосупутників навколо Kepler-1625 b і Kepler-1708 b, але, на жаль, наші аналізи показують інше».

 

Екзопланети, що обертаються навколо материнських зір, часто помічають, коли вони проходять перед зорею, спричиняючи невелике зниження світлового потоку від неї. Цей метод також має працювати і для виявлення екзосупутників, але оскільки ці об’єкти набагато менші за планети, навколо яких вони обертаються, можливе падіння світла, спричинене ними, буде незначним.

 

Крім того, екзосупутник має перебувати в цілком певній точці своєї орбіти, поки астрономи спостерігають за його транзитом, бо його планета-господар також проходить по диску зорі. По суті, цей супутник має бути в дуже специфічному положенні відносно планети, щоб він міг блокувати частину зоряного світла. Насправді це одна з причин того, чому сигнал від екзосупутника Kepler-1625 b з’явився, а потім зник у даних від космічного телескопа Kepler («Кеплер»). Він знову з’явився під час пізніших спостережень, які виконував Космічний телескоп імені Габбла.

 

Геллер і його колега дійшли до невтішних висновків щодо екзосупутників Kepler-1625 b і Kepler-1708 b за допомогою розробленого ними комп’ютерного алгоритму під назвою «Pandora». Застосування Pandora, призначеного для полегшення відкриття екзосупутників, до даних, зібраних космічним телескопом NASA «Кеплер» про об’єкт Kepler-1708 b, виявило: сценарії без екзосупутника з такою ж ймовірністю пояснюють спостереження цієї екзопланети та її зорі.

 

«Імовірність того, що супутник обертається навколо Kepler-1708b, явно нижча, ніж було повідомлено раніше. Ці дані не свідчать про існування екзомісяця навколо Kepler-1708b», — сказав Міхаель Гіппке (Michael Hippke), співавтор дослідження та астроном із Зоннеберзької обсерваторії.

 

Гіппке та Геллер припускають, що ефект під назвою «потемніння зоряного диска до краю» («stellar limb darkening»), який може спричинити варіації яскравості вздовж диска зорі, вплинув на пояснення сигналу нібито від екзосупутника Kepler-1625 b. Вони кажуть, що потемніння лімба зорі насправді краще пояснює спостереження материнської зорі, ніж зменшення яскравості, спричинене присутністю потенційного супутника.

 

news 09 12 23 2v

Інфографіка показує впливи, які можуть створити сигнал, схожий на сигнал від екзосупутника. Авторські права на зображення: MPS/hormesdesign.de. Фото з сайту https://www.mpg.de.

 

Крім того, дослідження також вказало на погані новини для мисливців за екзосупутниками в цілому. Коли науковці застосовували Pandora для передбачення типів екзосупутників, які можуть бути виявлені через спад світла за допомогою «Кеплера» та інших космічних телескопів, вони з’ясували: тільки особливо величезні супутники  — приблизно вдвічі більші, ніж Ганімед, найбільший супутник у Сонячній системі — можна побачити на широкій орбіті навколо їхньої планети за допомогою сучасних технологій.

 

Якщо інші планетні системи схожі на Сонячну систему, то такий екстремальний супутник був би справді дуже дивним. Ми знаємо близько 290 супутників Сонячної системи, і жоден з них не відповідає цим вимогам, тобто виявлення екзосупутника може бути ще менш ймовірним, ніж це досі уявляли астрономи.

 

За інф. з сайту www.space.com підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1