Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 10 07 17mМіжнародна група науковців під керівництвом Чин Фей Лі (Chin-Fei Lee) з Інституту астрономії і астрофізики Китайської академії наук (Academia Sinica Institute of Astronomy and Astrophysics, ASIAA, Тайвань) з допомогою радіотелескопа «Велика міліметрова/субміліметрова антена Атакама» (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, ALMA) виявила вперше в історії астрономії складні органічні молекули в атмосфері акреційного диску навколо дуже молодої протозорі. Ці молекули відіграють важливу роль у виробництві багатої органічної хімії, потрібної для життя. Дослідники висловили припущення, що будівельні блоки життя виникають в таких дисках на самому початку формування зорі й що вони здатні потрапляти на планети, які формуються в диску згодом. Це може допомогти зрозуміти, яким чином виникло життя на Землі.

 

news 10 07 17 1v

 

Джет, диск і атмосфера диска в системі протозорі Гербіґ-Аро (Herbig-Haro, HH) 212. (а) —композитне зображення джета HH 212 в спектральних лініях різних молекулах, для створення якого використані зображення, отримані з допомогою Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) і ALMA. Помаранчеве зображення (б) показує пилову оболонку та диск, виявлені телескопом ALMA. Зірочкою позначено положення протозорі. Розмір і масштаб Сонячної системи показано в нижньому правому куті для порівняння. (в) — атмосфера акреційного диску, виявленого з допомогою ALMA. Різним кольором позначено речовини: дейтерований метанол (зелений); метантіол (синій); формамід (червоний). Фото з сайту https://phys.org.

 

«Було надзвичайно цікаво виявити складні органічні молекули в акреційному диску навколо зорі-дитинчати» — зауважив Чин Фей Лі. «Коли такі молекули вперше виявили в протопланетному навколозоряному диску, але на більш пізньому етапі формування зорі, нас зацікавило питання — чи можуть вони утворитися раніше. Тепер, використовуючи поєднання безпрецедентно високих просторової роздільності і чутливості ALMA, ми не тільки виявили їх в значно молодшому акреційному диску, але і визначили просторову локалізацію. Ці молекули — будівельні блоки життя, і вони вже містяться в дисковій атмосфері навколо молодої зорі на початковому етапі її формування».

 

news 10 07 17 2v3D-малюнок показує атмосферу складних органічних молекул на акреційному диску. Блакитна структура — акреційний диск. Рожеві шари вище і нижче диска — його атмосфера. В диску виявлено складні органічні молекули, зокрема, метанол, дейтерований метанол, метантіол і формамід. Для молекулярних моделей білий колір позначає водень (Н), синій — дейтерій (D), чорний — вуглець (С), червоний — кисень (О), фіолетовий — азот (N) і жовтий — сірка (S). Фото з сайту https://phys.org.

 

Об’єкт Гербіґ-Аро (Herbig-Haro, HH) 212 міститься в протозоряній системі в сузір’ї Oріон на відстані близько 1300 світлових років від Землі. Центральна протозоря дуже молода — її вік орієнтовно становить лише 40 000 років (близько однієї стотисячної віку Сонця), а маса тільки 0,2 маси Сонця. Це небесне тіло генерує потужний біполярний струмінь (джет) і, таким чином, має ефективно обростати міжзоряною речовиною. Справді, в акреційному диску видно прояви процесу падіння речовини на протозорю. Диск, який видно майже з ребра, має радіус близько 60 астрономічних одиниць, — це в 60 разів більше середньої відстані Земля — Сонце. Цікаво, що на зображенні диску добре помітно екваторіальний темний перешийок, затиснутий між двома яскравими утворами — вся конструкція нагадує своєрідний «космічний гамбургер».

 

news 10 07 17 3v

 

Уявлення художника про атмосферу зі складних органічних молекул в акреційному диску навколо новонародженої зорі з джетом. Фото з сайту https://phys.org.

 

Результати спостережень відкривають захопливу можливість виявлення складних органічних молекул в дисках навколо інших молодих зір, використовуючи для цього науковий матеріал унікальної якості — зображення високої роздільної здатності та високої чутливості, отримувані з допомогою ALMA. Ці спостережні дані, проте, накладають сильні обмеження на теорії пребіотичної хімії в зорях і протопланетних дисках. Крім того, спостереження відкривають можливість виявлення більш складних органічних молекул і біомолекул, які могли б пролити світло на походження життя.

 

За інф. з сайту https://phys.org підготував Георгій Ковальчук

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1