Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Зоряні перемички показують: розвиток ранніх галактик у Всесвіті відбувався набагато швидше, ніж вважалося раніше

24 квітня 2024

Ранні галактики були не такими хаотичними і розвивалися набагато швидше, ніж вважали астрономи раніше.

 

Це випливає з результатів дослідження, яке «озирнулося» на понад десять мільярдів років назад. Міжнародна група астрономів під керівництвом науковців з Даремського університету, Великобританія, використала космічний телескоп Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST), щоб знайти докази формування в галактик барів [Бар галактики (англ. bar — перемичка) — складова багатьох спіральних і неправильних галактик, яка лежить у площині диска і має вигляд витягнутого ущільнення із зір і міжзоряного газу.], коли Всесвіту було лише кілька мільярдів років. Результати дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Докладніше:

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 18 08 21 1v

 

Астрономи помітили раніше невідому особливість нашої галактики Молочний Шлях: структура з молодих зір та газових хмар, де формуються зорі, стирчить із одного зі спіральних рукавів Молочного Шляху, як осколок, що стирчить з дерев’яної дошки. Це перше з виявлених великих утворень (воно простягається на 3000 світлових років), що має таку відмінну орієнтацією, ніж у спірального рукава.

 

Науковці мають певні уявлення про розміри і форму рукавів Молочного Шляху, але ще багато є невідомим: вони не бачать усієї будови нашої галактики, бо Земля міститься всередині неї. Це схоже на те, якби людина стояла посеред Таймс-Скверу й намагалася намалювати план острова Мангеттен. Чи могла б вона точно виміряти відстані, щоб знати — чи стоять будинки в одному кварталі, чи вони розміщені один від одного на різних вулицях? І як вона може побачити весь берег острова з такою кількістю речей на її шляху?

 

news 18 08 21 2v

Виявлена структура із зір та газових хмар, де формуються зорі, виступає з Рукав Стрільця Молочного Шляху. На вставці показано розмір структури та відстань від Сонця. Кожна помаранчева цятка у формі зірки позначає ділянку зореутворення, яка може містити від десятків до тисяч зір. Фото з сайту https://www.nasa.gov.

 

Щоб дізнатися більше, автори нового дослідження зосередили увагу на сусідній частині одного з рукавів Галактики, що називається Рукав Стрільця. За допомогою космічного телескопа NASA Spitzer («Спітцер») до закінчення його роботи в січні 2020 року вони шукали новонароджені зорі в хмарах газу та пилу (так званих туманностях), де вони утворюються. «Спітцер» реєстрував інфрачервоне світло, яке може проникати крізь ці хмари, тоді як видиме світло (те, яке бачать людські очі) пил блокує.

 

Згідно з сучасними уявленнями, молоді зорі та туманності чітко слідують за формою рукавів, у яких вони містяться. Щоб отримати 3D-зображення сегмента рукава, науковці використали останні дані, оприлюднені місією ESA (Європейського космічного агентства) Gaia («Гайя»). Ці дані дали змогу точно виміряти відстані до зір. Аналіз сукупності спостережних даних показав, що довга, тонка структура, пов’язана з Рукавом Стрільця, складається з молодих зір, які рухаються майже з однаковою швидкістю і в одному напрямку крізь простір Галактики.

 

«Основною властивістю спіральних рукавів є те, як тісно вони обмотують галактику», — сказав Майкл Кун (Michael Kuhn), астрофізик з Caltech (Каліфорнійський технологічний інститут) і перший автор нової статті. Ця характеристику визначає кут нахилу рукава. Коло має кут нахилу 0 градусів, а коли спіраль є більш відкритою, кут нахилу збільшується. «Більшість моделей Молочного Шляху вказують на те, що Рукав Стрільця утворює спіраль з кутом нахилу приблизно 12 градусів, але структура, яку ми виявили, має кут нахилу майже 60 градусів».

 

Раніше астрономи виявляли подібні структури, які іноді називають шпорами або пір’ям, в рукавах інших спіральних галактик. Десятиліттями науковці розмірковували над тим, чи спіральні рукави нашого Молочного Шляху також усіяні цими структурами, чи вони відносно гладкі.

 

Вимірювання Молочного Шляху

 

Нещодавно відкрита особливість містить чотири туманності, відомі своєю захопливою красою: туманність Орла (в ній лежать Стовпи Творіння), туманність Омега, Потрійна туманність та туманність Лагуна. У 1950-х роках група астрономів зробила приблизні вимірювання відстані до деяких зір цих туманностей і змогла дійти висновку про існування Рукава Стрільця. Їх робота стала одним з перших доказів спіральної структури нашої галактики.

 

«Відстані є одними з найскладніших для вимірювання в астрономії», — сказав співавтор дослідження Альберто Кроне-Мартінс (Alberto Krone-Martins), астрофізик та викладач інформатики з Каліфорнійського університету в Ірвіні та член Консорціуму з обробки та аналізу даних «Гайя» (Data Processing and Analysis Consortium, DPAC). «Лише недавні прямі вимірювання відстаней, виконані за допомогою Gaia, зробили геометрію цієї нової структури такою очевидною».

 

У новому дослідженні науковці також спиралися на каталог із понад ста тисяч новонароджених зір, відкритих «Спітцером» під час огляду галактики під назвою «Екстраординарне інфрачервоне обстеження середньої площини Галактики» (Galactic Legacy Infrared Mid-Plane Survey Extraordinaire, GLIMPSE).

 

«Коли ми зібрали дані від “Гайя” та “Спітцера” і нарешті побачили цю докладну тривимірну мапу, ми зрозуміли, що в цьому регіоні є досить складна структура, яку раніше астрономи не помічали», — сказав Кун.

 

news 18 08 21 3vНа цій світлині зліва направо (зліва) показані туманності Орла, Омега, Потрійна та Лагуна. Їхні зображення отримано за допомогою інфрачервоного космічного телескопа NASA «Спітцер». Ці туманності є частиною структури в Рукаві Стрільця Молочного Шляху, яка виступає з рукава під великим кутом. Фото з сайту https://www.nasa.gov.

 

Астрономи ще не до кінця розуміють, що спричиняє утворення спіральних рукавів у таких галактиках, як наша. Навіть незважаючи на те, що ми не можемо побачити повну структуру Молочного Шляху, здатність вимірювати рух окремих зір корисна для розуміння цього явища: зорі в нововиявленій структурі, ймовірно, утворилися приблизно в один час, в одній спільній ділянці, і на них однозначно впливали сили, що діють усередині галактики, зокрема гравітація. Вони також зазнавали зміщення через обертання галактики.

 

«Зрештою, це нагадування про те, що є багато невизначеностей щодо масштабної структури Молочного Шляху, і нам потрібно подивитися на деталі, якщо ми хочемо зрозуміти цю загальну картину», — сказав один із співавторів статті Роберт Бенджамін (Robert Benjamin), астрофізик з університету Вісконсин-Вайтвотер та головний дослідник огляду GLIMPSE. «Ця структура є невеликою частиною Молочного Шляху, але вона може розповісти нам щось суттєве про Галактику в цілому».

 

Докладніше про місії Gaia і Spitzer

 

Команда космічного зонда Gaia працює в Європейському центрі космічних операцій (European Space Operations Centre, ESOC) у Німеччині, а наукові операції виконують в Європейському центрі космічної астрономії (European Space Astronomy Centre, ESAC) в Іспанії. За обробку даних відповідає консорціум із понад 400 науковців та інженерів.

 

Більше інформації про випуски даних Gaia можна знайти тут:

https://www.cosmos.esa.int/web/gaia/release.

 

Для отримання додаткової інформації про Gaia відвідайте:

https://sci.esa.int/web/gaia;

https://www.cosmos.esa.int/web/gaia;

https://archives.esac.esa.int/gaia.

 

Лабораторія реактивного руху NASA (Jet Propulsion Laboratory), підрозділ Caltech, керувала операціями місії «Спітцер» для Дирекції наукових місій NASA у Вашингтоні. Наукові операції виконували в Науковому центрі Spitzer при IPAC (Infrared Processing and Analysis Center) в Caltech. Космічним телескопом управляла компанія Lockheed Martin Space (один з підрозділів корпорації Lockheed Martin — Ред.) у Літтлтоні, штат Колорадо. Архів даних Spitzer міститься в Інфрачервоному науковому архіві IPAC в Caltech в Пасадені, Каліфорнія.

 

Для отримання додаткової інформації про місію NASA Spitzer перейдіть за посиланнями:

https://www.jpl.nasa.gov/missions/spitzer-space-telescope;

https://www.ipac.caltech.edu/project/spitzer.

 

За інф. з сайту www.nasa.gov підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1