Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

news 25 04 18mОгляд сотень галактик дозволив виявити чіткий зв’язок між їхньою формою та віком зір. Галактики, які містять молоді зорі, є більш плоскими, ніж галактики зі старими зорями. Такий висновок випливає з результатів дослідження астрономів на чолі з Джессом ван де Санде (Jesse van de Sande) з Сіднейського університету, оприлюднених в журналі Nature Astronomy.

 

«Ми давно знали, що форма та вік пов’язані в дуже молодих і старих галактиках — перші плоскі, а другі круглі», — сказав Джесс ван де Санде. «Тепер уперше ми показали, що це правильно для всіх типів галактик — будь-яких форм, віку й маси».

 

news 25 04 18v

 

Плоскі спіральні галактики, як NGC 1055 (ліворуч), містять більше молодих зір з упорядкованим рухом, ніж сферичні галактики, такі як IC 2006 (праворуч). Фото з сайту www.sciencenews.org.

 

Науковці використали дані спостережень 843 галактик з огляду SAMI Galaxy Survey, щоб виявити такий взаємозв’язок. Вимірявши, як рухаються зорі, дослідники визначили еліптичність галактик — показник того, наскільки вони сплюснуті або сферичні. У високо еліптичній галактиці, наприклад такій, як гігантська спіраль Молочний Шлях, рух зір подібний до руху автомобілів на автодромі. В галактиці з низькою еліптичністю зорі рухаються більш хаотично, як рій бджіл. За кольором зір галактик визначали їх середній вік.

 

Дані про вік та рух зір дозволили виявити тенденцію: що старіші зорі, то більш випадковим є їхній рух, а отже, округліші форми галактики. Що менший вік зір, то менш випадкові їхні рухи, а форма галактики плоска.

 

Науковці зазначають: їхні результати ще не дозволяють однозначно заявити, що всі галактики формуються плоскими, а з часом набувають сферичної форми. Виявлений взаємозв’язок, можливо, має якесь інше пояснення.

 

За інф. з сайту www.sciencenews.org підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1