Астрономічна картина дня від NASA. Перехід на сайт Astronomy Picture of the Day.

Останні новини

Знайдено наймасивнішу чорну діру зоряного походження в нашій галактиці

16 квітня 2024

 

Астрономи виявили наймасивнішу чорну діру зоряного походження серед тих, які досі знаходили в галактиці Молочний Шлях. Її помітили завдяки даним місії Gaia («Ґаяй») Європейського космічного агентства, бо вона змушує зорю-компаньйон, що обертається навколо неї, дивно «коливатися». Науковці використали дані спостережень Дуже великого телескопа (Very Large Telescope) Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO) та інших наземних обсерваторій для перевірки маси чорної діри, яка в 33 рази перевищує масу Сонця.

Докладніше:

Астрономи виявили сильні магнітні поля біля чорної діри в центрі Молочного Шляху

27 березня 2024

 

Нове зображення, отримане за допомогою Телескопа горизонту подій (Event Horizon Telescope, EHT), дало змогу виявити сильні та впорядковані магнітні поля, що виходять по спіралі від краю надмасивної чорної діри Стрілець A* (Sgr A*). На новій світлині «монстра», що ховається в серці галактики Молочний Шлях, якого вперше спостерігали у поляризованому світлі, науковці побачили структуру магнітного поля, разюче схожу на аналогічну структуру в чорної діри у центрі галактики M87. Це свідчить про те, що наявність сильного магнітного поля може бути спільною ознакою всіх чорних дір. Виявлена схожість також натякає на існування невидимого струменя (джета) в Sgr A*. Результати дослідження оприлюднені в The Astrophysical Journal Letters.

Докладніше:

Пошук інформації на порталі

Фахівці NASA, які працюють з космічним телескопом Джеймса Вебба, повністю розкрили його головне дзеркало із золотим покриттям і, отже, успішно завершили останній етап розгортання всіх основних складових телескопа. Далі його готуватимуть до виконання наукових спостережень.

 

news 09 01 22v

 

Телескоп Джеймса Вебба, створений і виведений в космос спільним зусиллям NASA, Європейського космічного агентства і Канадського космічного агентства, дасть змогу астрономам досліджувати всі етапи історії Всесвіту — від Сонячної системи до найвіддаленіших його об’єктів, які тільки можна спостерігати.

 

«Сьогодні NASA досягло ще однієї віхи в інженерії до якої рухалося протягом десятиліть. Хоча ця подорож не завершена, я приєднуюся до команди “Вебба”, щоб видихнути з полегшенням і з переконанням, що майбутні прориви неодмінно надихнуть світ», — сказав керівник NASA Білл Нельсон (Bill Nelson). «Космічний телескоп Джеймса Вебба — це безпрецедентна місія, яка полягає в тому, щоб побачити світло перших галактик і відкрити таємниці нашого всесвіту. Кожен уже здійснений подвиг і майбутні досягнення є результатом роботи тисячів новаторів, які вклали свою пристрасть у цю місію».

 

Перед запуском два крила головного дзеркала «Вебба» були складені, щоб воно помістилося в носовий конус ракети Аріан-5. Після розгортання інших важливих складових телескопа, що тривало понад тиждень, команда «Вебба» розпочала дистанційно розгортати шестикутні сегменти головного дзеркала, найбільшого з всіх, які коли-небудь виводили в космос. Це був дводенний процес: перше крило було розгорнуто 7 січня, а друге — 8 січня.

 

Наземний центр управління місією в Науковому інституті космічного телескопа в Балтиморі розпочав розгортання другої бічної панелі дзеркала о 13 год 53 хв за Всесвітнім часом (UTC). Після того, як цей сегмент дзеркала розкрився і його було зафіксовано у потрібному положенні о 18:17 UTC, команда оголосила, що розгортання всіх основних елементів телескопа успішно завершено.

 

Наступний етап розгортання найбільшого і найскладнішого у світі космічного телескопа — вирівнювання 18 сегментів головного дзеркала, щоб отримати потрібну для спостережень геометричну форму. Наземна команда керуватиме 126 приводами на задній стороні сегментів, щоб рухати кожне дзеркало і вирівняти їх в одну оптичну поверхню. На виконання цієї операції знадобиться кілька місяців. Далі команда відкалібрує наукові прилади і тільки потім буде отримано перші зображення від «Вебба». Якщо все йтиме згідно з планом, то цей момент має настати на початку літа поточного року.

 

«Я пишаюся командою до складу якої входять люди з різних континентів і яка працювала протягом кількох десятиліть, щоб дійти до цього неймовірного досягнення», — сказав Томас Зурбухен (Thomas Zurbuchen), заступник керівника Управління наукової місії в штаб-квартирі NASA у Вашингтоні. «Успішне розгортання “Вебба” — це приклад того найкращого, що може запропонувати NASA: готовність спробувати сміливі та складні речі в ім’я відкриттів, які ще невідомі».

 

Незабаром «Вебб» також втретє увімкне двигуни для корекції траєкторії свого польоту, щоб вийти у заплановане місце міжпланетного простору — на орбіті навколо другої точки Лагранжа, широко відомої як L2, що лежить від Землі на відстані 1,5 мільйони кілометрів. Це остаточне орбітальне місце«Вебба», де його сонячний щит оберігатиме прилади від світла Сонця, Землі та Місяця, яке може заважати реєструвати інфрачервоне випромінювання. «Вебб» створено для того, щоб заглянути в минуле на понад 13,5 мільярдів років, щоб уловлювати інфрачервоне світло від небесних об’єктів з набагато вищою роздільною здатністю, ніж будь-коли раніше, а також для вивчення нашої власної планетної системи, а також віддалених екзопланет.

 

«Успішне завершення розгортання космічного телескопа Джеймса Вебба — це подія історична», — сказав Ґрегорі Л. Робінсон (Gregory L. Robinson), директор програми «Вебба» у штаб-квартирі NASA. «Вперше місія NASA завершила складну послідовність розгортання обсерваторії в космосі — дивовижна майстерність нашої команди, NASA і всього світу».

 

Управління наукової місії NASA контролює роботу телескопа Джеймса Вебба. Центр космічних польотів імені Ґоддарда NASA в Грінбелті, штат Мериленд, керує проєктом для агентства та курує Науковий інститут космічного телескопа, Northrop Grumman та інших партнерів місії. Окрім центру Ґоддарда, кілька центрів NASA зробили внесок у проєкт, зокрема космічний центр Джонсона в Г’юстоні, Лабораторія реактивного руху в Пасадені, Центр космічних польотів Маршалла в Хантсвіллі, штат Алабама, дослідницький центр Еймса в Силіконовій долині та інші.

 

Для отримання додаткової інформації про місію «Вебба» відвідайте: https://www.nasa.gov/webb.

 

За інф. з сайту www.nasa.gov підготував Іван Крячко

Астроблоги

  • МИ і ВСЕСВІТ

    Блог про наш Всесвіт, про дослідження його об’єктів астрономічною наукою. Читати блог

astrospadok ua

afisha 1